Epidemija MORBILA: 58 OBOLELIH u okrugu, najozbiljnije u Surdulici

Lokalne vesti - Petak 26.01.2018 - 11:01

U Pčinjskom okrugu je proglašena epidemija malih boginja na teritoriji opština Bujanovac i Surdulica, a potvrđeno je oboljevanje ukupno 58 pacijenata, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju.

U Surdulici oboleo veliki broj nevakcinisane dece FOTO: Getty Images U Surdulici oboleo veliki broj nevakcinisane dece FOTO: Getty Images

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju smešteno je sedmoro pacijenata, a kod jedne obolele iz Vranja je konstatovana srednje teška klinička slika sa upalom pluća.

Najozbiljnija epidemijska slika je trenutno na teritoriji opštine Surdulica, gde je potvrđeno 40 slučaja oboljevanja od malih boginja, a trenutno je na proveri 16 sumnjivih slučajeva.

Zbog toga je 19. januara proglašena epidemija na teritoriji opštine, dok je u Bujanovcu takva odluka na snazi još od kraja prošle godine, gde je ukupno osmoro obolelih, uz poslednji slučaj potvrđen u četvrtak.

U Vranju i Preševu je od početka izbijanja epidemije od morbila obolelo po pet pacijenata, tako da je ukupan broj u Pčinjskom okrugu trenutno 58, kaže za OK Radio dr Slađan Stanković, epidemiolog ZZJZ.

- Uglavnom se radi o lakšoj do srednje teške kliničke slike kod hospitalizovanih pacijenata, kod kojih se radi o komplikacijama sa upalom pluća ili opasnosti da do nje dođe.

Najbitnije za sada je da se pravovremeno prepoznaju sumnjivi slučajevi i da se zdravstveni radnici i pacijenti pridržavaju propisanih mera, koje uključuju mirovanje i izolaciju
– navodi dr Stanković.

Iako epidemiolozi nemaju precizne podatke o svakom obolelom pacijentu, zaraženi su nevakcinisani ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom, što važi za osobe starije od 30 godina, za koje nema podataka u medicinskim arhivama.

Veliki broj nevakcinisane školske i predškolske dece je obolelo u Surdulici, a u ostalim slučajevima se radi o osobama starosti od 30 do 40 godina, koje su nevakcinisane, nepotpuno vakcinisane ili im je status nepoznat.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: