Epidemija u Surdulici: Masovna zaraza MALIM BOGINJAMA

Lokalne vesti - Utorak 16.01.2018 - 13:21

Laboratorijske analize Instituta „Torlak“ potvrdile su pet slučajeva oboljevanja od malih boginja na teritoriji Surdulice, gde će biti proglašena epidemija, kažu iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju.

Epidemija uzima maha u Surdulici FOTO: S. Tasić/OK Radio Epidemija uzima maha u Surdulici FOTO: S. Tasić/OK Radio

Za sada je prisustvo morbila potvrđeno kod pet uzoraka krvi, uzetih sa obolelih u Surdulici, kaže epidemiolog ZZJZ u Vranju, dr Slađan Stanković.

- Ima zasigurno i više zaraženih, a radi se mahom o deci osnovnoškolskog uzrasta, koja nisu vakcinisana.

Zaraženi su iz surduličkih naselja Gornja i Donja romska mahala, Novo naselje i selo Zagužanje, na bliskoj udaljenosti, a kako smo utvrdili, vakcinisana deca nisu podlegla zarazi.

Zbog toga će se sprovesti dodatna vakcinacija u tim delovima opštine Surdulica
– kaže dr Stanković.

Prema njegovim rečima, među obolelima je bilo slučajeva upale pluća kod zaraženih, koji su hospitalizovani na Infektivnom odeljenju vranjske bolnice i Dečjem odeljenju u Surdulici, a zatim pušteni kući.

I pored toga, generalno se radi o lakšoj kliničkoj slici oboljevanja.

Epidemiolozi vranjskog ZZJZ su i dalje na terenu u Surdulici i uzimaju dalje uzorke od sumnjivih slučajeva, kojih je još dvadesetak.

- Neki od pojedinačnih slučajeva su zabeleženi i drugim delovima Surdulice, a nakon obrade uzetih uzoraka, narednih dana će sasvim sigurno proglasiti epidemija malih boginja u Surdulici – kaže dr Slađan Stanković.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: