FOND PIO: Ima li uštede na pokojnicima?

Lokalne vesti - Sreda 21.10.2015 - 11:31

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje u Vranju isplatiće za 1.907 poljoprivrednih osiguranika iz Pčinjskog okruga, preminulih u periodu od 2008. do 2013. godine, razliku i kamatu na ime pogrebnih troškova.

Fond PIO isplaćuje zaostala dugovanja FOTO A. Stojković Fond PIO isplaćuje zaostala dugovanja FOTO A. Stojković

Po rečina Nenada Antića, Fond želi da reši zaostala dugovanja i iz svake filijale šalju se obaveštenja naslednicima. Isplaćuje se razlika, plus kamata ukoliko naslednici to žele.

 Ako se opredele za isplatu i kamate, radi se vansudsko poravnanje i  isplaćuje se u četiri mesečne rate. Ako se opredele za isplatu bez kamate onda se isplaćuje jednokratno.
 
Kamata se računa od trenutka nastanka obaveze do trenutka isplate. Neki ljudi žele kamatu, a neki ne - pojašnjava Antić.

Međutim, pojedini naslednici izneli su pritužbe da službenici u Fondu PIO ne predočavaju naslednicima da imaju i mogućnost da naplate kamatu.

Jedna od njih je Maja Stošić iz Vranja, koja kaže da joj na ime pogrebnih troškova duguju 13.000 dinara, plus 5.000 dinara kamate.

- Nema nikakvog obaveštenja. Oni su u obavezi da isplate razliku sa kamatom. Kad odeš na šalter, oni uopšte ne pominju kamatu, ako ti ne znaš da imaš pravo na nju.

Oni prećutkuju, računajući da je ta kamata mala. Za mene 5.000  nisu male pare, jer je to novac moje pokojne majke koji je uplaćivala za penziju - kaže Stošićeva.

Antić tvrdi da njegovi službenici rade odgovorno, i da ne postoji nikakva zavera protiv stranaka.

- Radnici su ispravno radili. Nemaju razloga da kriju da trebaju da isplate i kamate.
 
Zatrpani smo poslom, pored redovnih obaveza treba obraditi i ova dokumenta.

Možda je stranka stekla takav utisak da ne želimo da im isplatimo kamatu - kaže Antić.

S.Tasić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: