GIMNAZIJA, svetionik juga

Lokalne vesti - Sreda 07.12.2016 - 23:08

U sali Doma vojske u Vranju, u utorak je predstavljena monografija „Vranjska gimnazija 1981 – 2016“, povodom 135 godina postojanja ove obrazovne institucije.

Puna sala Doma Vojske čula je i hor FOTO D. Ristić/OK Radio Puna sala Doma Vojske čula je i hor FOTO D. Ristić/OK Radio

Promocija je upriličena uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, vojske i policije, Eparhije vranjske, kao i bivših i sadašnjih profesora i učenika Gimnazije.

Knjigu, koja prati rad Gimnazije u poslednjih 35 godina, potpisuju profesorke mr Ljiljana Simonović Grujić i Jasmina Mladenović i pedagog škole Verica Stošić.

Ovo izdanje se hronološki nadovezuje na monografiju iz 1981. godine, kada je obeležena stota godišnjica vranjske gimnazije.

Verica Stošić je istakla da je autorskom timu ideja vodilja u pisanju knjige bila izreka: „Mudrost počinje željom za znanjem“.

- Gimnazija, kao jedna od najstarijih i najuglednijih škola u Srbiji, za 135 godina postojanja, iznedrila je najuglednije stručnjake u svim oblastima nauke i umetnosti.

Iskreno se nadamo da će Gimnazija još dugo nastaviti da bude izvorište velikog znanja, postignuća i uspeha brojnim generacijama učenika, koji će biti dobri i uspešni ljudi
– rekla je Stošić.

Recenzent izdanja, direktorka škole Suzana Mišić Stanković je naglasila da profesori i učenici vranjske gimnazije godinama predstavljaju kulturnu i obrazovnu avangardu koja je postavila temelje mnogim ustanovama kulture u ovom gradu.

- Potreba da se sačuvaju i neguju prave vrednosti, a potpuno i široko obrazovanje bude cilj od koga se ne odustaje i dalje je misija koja vodi.

Gimnazija je i dalje svetionik obrazovanja, kulture i duhovnog utočišta za sve one željne nauke i napredovanja
– rekla je direktorka.

Jedan od nekadašnjih učenika ove škole, dr Dragan Mikić, profesor na VMA u Beogradu, pokrenuo je inicijativu za rad na novoj knjizi, koja će predstaviti istoriju vranjske gimnazije, ali i ovog grada.

- Pošao sam iz Vranja, iz ulice koja nosi ime Bore Stankovića, baš kao i naša Gimnazija.

To što je ostalo u meni me je decenijama inspirisalo i bodrilo da postanem i ostanem ono što jesam, humanista, ponosni gimnazijalac i Vranjanac.

Osećam dužnost i potrebu da pozovem sve naše uspešne gimnazijalce da pomognu u prikupljanju podataka kako bi se uradilo novo kapitalno delo, „Znameniti učenici i profesori vranjske gimnazije“
– rekao je dr Mikić.

Svoja sećanja na dane provedene u školi sa prisutnima su podelili i još neki od nekadašnjih učenika ove škole, različitih generacija.

Sadašnja profesorka a nekadašnja učenica Gimnazije Maja Bulajić se prisetila svojih đačkih dana u odeljenju IV2.


- Otkako sam počela da radim u ovoj školi, trudim se da ne zaboravim kako to bilo kada sam ja bila njen đak.

Dugujem to i sebi i svojim sadašnjim učenicima
– istakla je profesorka.

Dr Selena Stanković, šef departmana za francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Nišu je vreme provedeno u Gimnaziji nazvala veoma dragocenim na mnogim životnim poljima.

- Pre svega zbog izuzetnih profesora i njihovih sjajnih predavanja, zbog svega onoga čemu su nas naučili.

Pored znanja, obrazovanja i vaspitanja koje sam ponela iz ove škole, jednake važnosti je i onaj deo koji prati nastavu i gimnazijske dane, a to su prijateljstva, od kojih su mnoga ostala za čitav život
– naglasila je dr Selena Stanković.

Advokat i direktor P(h)antomfesta, Nebojša Novković, opisao je svoje gimnazijske dane koji su počeli protestima sredinom devedesetih, a završili se bombardovanjem 1999. godine.

- Učenici na pretestima su tada bili jedina hrabra skupina u gradu, koja je šetala sa apstraktnim zahtevima u koje je duboko verovala.

Kada sam na odbranu maturskog rada krenuo pod sirenama za vazdušnu opasnost, shvatio sam da je život za moju generaciju pripremio poseban ispit zrelosti
– kazao je Novković.

Odlomke iz knjige su čitali glumci Pozorišta „Bora Stanković“ i učenici Gimnazije.

Zaslužne institucije i pojedince koji su podržali Gimnaziju „Bora Stanković“ u poslednjih 35 godina, škola je darivala primerkom monografije i zahvalnicom.

Svečanost je otvorena i završena nastupom Hora Gimnazije „Bora Stanković“.

Monografija „Vranjska gimnazija 1981 – 2016“ objavljena je uz podršku grada Vranja.

 

    

    

    

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: