Godišnjica paljevine Pozorišta

Lokalne vesti - Četvrtak 02.07.2015 - 12:29

Na današnji dan pre tri godine, skoro u potpunosti je izgorelo pozorište „Bora Stanković“ u Vranju.

pre tri godine Pozoriste u Vranju sravnjano sa zemljom FOTO:Arhiva OK Radija pre tri godine Pozoriste u Vranju sravnjano sa zemljom FOTO:Arhiva OK Radija

U vatrenoj stihiji za 15 minuta je nestalo ono što je godinama sticano i stvarano kroz istoriju pozorišta dugu 130 godina. Tim povodom oglasilo se rukovodstvo vranjskog teatra.

- Duh pozorišta, međutim nije nestao u plamenu tog 2. jula 2012. godine.

Pozorišni radnici nastavili su da rade i stavraju i u nemogućim uslovima, bez scene, kostima, bez šminkernica, rekvizite i bez scenografije.

Tokom leta, te 2012.godine, predstave su igrane na otvorenom, u različitim prostorima, u parkovima, na trgovima, u restoranima, u Vranju i okolini, a pod jednim motom „Da umetnost ne zaćuti“.

I nije zaćutala, bar ne do sada. Od oktobra 2012. godine vranjsko pozorište svoje predstave na večernjoj sceni igra u Domu vojske, a dečje na sceni OKCE Omladinskog saveza. Tako je već tri godine – kaže direktor Pozorišta Srđan Jovanović.

Prema njegovim rečima, u protekle tri pozorišne sezone odigrano je 15 premijera na večernjoj, omladinskoj i dečjoj sceni pozorišta „Bora Stanković“, što je nekoliko puta više od pojedinih pozorišta u Srbiji, koji rade u daleko boljim, normalnijim uslovima.

- Spletom čudnih okolnosti, predstava koja je postavljana u trenutku kada je požar zadesio vranjski teatar, 2012. godine, i čija scenografija je u potpunosti izgorela, „Narodna drama“, u režiji Snežane Trišić, ove godine je na festivalu „Joakim Vujić“ u Šapcu osvojila tri nagrade, te tako pozorište „Bora Stanković“ svrstalo u red jednog od najuspešnijih u Srbiji i u tom segmentu delatnosti.

S tim u vezi, vranjsko pozorište je domaćin, po prvi put, narednog festivala „Joakim Vujić“ čime je data ogromna čast ali obaveza našem pozorištu da se prikažemo u pravom svetlu – kaže Jovanović.

Gradske vlasti u više navrata obećale su da će zgrada pozorišta u celosti biti renovirana i da se sa obnovom pozorišta započelo još 2012. godine. Obnova je zvanično počela u januaru 2014. godine.

Radovi na drugoj fazi obnove i dalje nisu počeli, iako su najavnjeni još pre šest meseci.

Priredio: Aleksandar Aca Stojković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: