Grad odustaje od pijace na Oglednoj stanici?

Lokalne vesti - Ponedeljak 24.08.2015 - 15:18

Iako je ugovor o izgradnji nove pijace u Vranju, u naselju Ogledna stanica, potpisan još krajem maja, poslovi oko izgradnje još nisu počeli, a kako stvari stoje, teško da će i početi.

Vranje neće dobiti novu pijacu? FOTO T. Stamenković Vranje neće dobiti novu pijacu? FOTO T. Stamenković

U nameri da rastereti dve postojeće pijace, Grad je kroz Komunalnim  program odobrio 20 miliona dinara za ovaj posao, pokrenuo javnu nabavku, dodelio posao „Tončev gradnji“ iz Surdulice, čija je ponuda od 16,1 milion za čitav posao bila najpovoljnija, potpisan je ugovor o radovima...

I tu se stalo.

Genezu čitave priče otkriva direktor Direkcije za izgradnju grada Dragan Stojković, koji objašnjava da je prilikom pravljenja komunalnog programa za 2014. godinu, naravno u 2013., kada je na vlasti u Vranju i Direkciji bila SNS, doneta odluka o pomeranju prostora nove pijace.

Umesto urbanistički nespornog rešenja, u sastavu ulica Blagoja Parovića i Danila Petrovića, na oko 500 metara u dubini Ogledne stanice gledano sa ulice Kosovske prema Sobini, izabran je prostor uz samu Kosovsku, između vrtića i nekadašnjeg Simpovog otpada.

Lep prostor, nema šta, ali, tuđ, i nenamenski.

- Direkcija je sprovela javnu nabavku, a onda smo čitavu 2014. godinu proveli u procesu preparcelacije i ukrupnjavanja parcela.

Kada je taj posao obavljen, krenulo se sa urbanističkim projektom za prenamenu tog zemljišta, pošto na njemu, po dokumentima, nije predviđena pijaca nego zelena površina - objašnjava Stojković.

Na ovom mestu dolazi do, po pijacu, fatalnog razvoja.

Vlasnici rečenog zemljišta kod Komisije za restituciju po ubrzanom postupku dobijaju povraćaj vlasničkih prava, što automatski  zaustavlja planirane radove, jer sada treba od njih kupiti potrebno zemljište.

Posao oko rešavanja ovog pitanja preuzima lično gradonačelnik Zoran Antić, ali bezuspešno, jer dogovora nema. Nekome se žurilo da dođe do mnogo para, pa je ostao bez ičega.

Pošto je Antć legalista, sve je sprovedeno po zakonu - gradska Komisija za propise nije odobrila prenamenu zemljišta, pa je čitav posao oko izgradnje pijace u Oglednoj stanici očigledno - propao.

- Još nisu usaglašeni stavovi sa svim vlasnicima zemljišta, i sada je dogovor da se pokuša još jednom.

U međuvremenu, postoji idejni projekt o proširenju pijace kod Autobuske stanice, na koji bi bila prebačena robna pijaca sa Bujkovskog mosta, čime bi se dobio dovoljan prostor za centralnu gradsku pijacu.

Zemlja kojom grad raspolaže u Oglednoj stanici dovoljna je da se na tom prostoru napravi manja pijacaa za potrebe tog dela grada - jasan je Stojković.

I tako, naše naravi još jednom su pobedile. Samo, pitanje je - koga?
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: