HELP i VRANJE zajedno do smanjenja SIROMAŠTVA

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.01.2018 - 12:35

U ponedeljak je potpisan ugovor o saradnji između nemačke organizacije „Help“ i grada Vranja na projektu „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti samozapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Nastavak uspešne saradnje FOTO: D. Ristić/OK Radio Nastavak uspešne saradnje FOTO: D. Ristić/OK Radio

Ugovor o saradnji na projektu koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saranju „Sida“, potpisali su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i Klaus Mock, regionalni direktor za Srbiju i Crnu Goru, uz prisustvo šefa kancelarije „Helpa“ u Vranju, Baneta Stanojkovića.

Potpisivanjem ugovora se nastavlja saradnja između Vranja i „Helpa“ na projektu čiji je opšti cilj doprinos uključivanju Roma, Romkinja i ostalih ugroženih grupa stanovništva u socijalni i ekonomski ciklus zemlje kao i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama, naglašeno je na svečanosti.

„Help“ sada broji ukupno 19 projekata u Vranju i 518 korisnika grantova, pored više projekata humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu i u manjem obimu institucijama, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

- Vrednost do sada realizovanih projekata u Vranju je zaista impozantnih dva miliona evra.

Mnoge projekte koje realizuje „Help“ mi pokušavamo da „preslikamo“, naročito u Lokalnom akcionom planu za zapošljavanje, jer su se ti modeli pokazali održivim, što rezultira zainteresovanošću poslodavaca
– rekao je Milenković, zahvaljujući se na naporima da grad ima što više ovakvih projekata.

Klaus Mock, regionalni direktor „Helpa“ za Srbiju i Crnu Goru se zahvalio na, kako je rekao, odličnoj saradnji sa gradom Vranjem.

- Veoma mi je drago što sam danas ovde i što smo u mogućnosti da nastavimo međusobnu saradnju i siguran sam da ćemo biti uspešni kao i u proteklom periodu – rekao je Mock.

Projekat će trajati do septembra 2020. godine, a ukupna vrednost investicija za grad Vranje iznosi oko 53.700 evra.

U okviru projekta biće podržano najmanje 25 biznisa, uz učešće minimum 40 odsto žena i 50 odsto Roma u njihovim namerama da započnu ili razvoju poslove.

Projekat će biti realizovan kroz samozapošljavanje dodelom grantova u opremi, organizovanjem radne prakse i obukom za neformalne sakupljače sekundarnih sirovina.
 
Planirano je da, uz finasiranje švedske agencije „Sida“ i sufinansiranje gradova učesnika projekta, bude podeljeno ukupno 310 grantova od 1.500, 2.400 i 3.600 evra kao i plaćeno stažiranje za 25 mladih bez zvaničnog školskog obrazovanja.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: