INSPEKCIJA kreće u nadzor STAMBENIH ZAJEDNICA

Lokalne vesti - Utorak 16.01.2018 - 10:03

Komunalni inspektori od početka naredne nedelje kreću u akciju u okviru koje će proveravati da li su stanari zgrada na teritoriji Vranja ispoštovali zakonsku obavezu upisa u registar stambenih zajednica i izbora upravnika zgrade.

Registrovana tek trećina stambenih zajednica FOTO: D. Ristić/OK Radio Registrovana tek trećina stambenih zajednica FOTO: D. Ristić/OK Radio

Rok za registraciju stambenih zajednica i imenovanje upravnika istekao je krajem prošle godine i u skladu sa najavama, u narednom periodu će uslediti provere.

Prema zvaničnim podacima, do kraja 2017. godine registrovano je tek 65 stambenih zajednica, što predstavlja oko 32 odsto.

- Za sada nema dodatnih rokova, jer produženje roka može da propiše samo nadležno ministarstvo.

Kod svih stambenih zajednica koje ne izvrše obavezu propisanu zakonom, prvo će se izvršiti inspekcijski nadzor i odrediti rok za registraciju, a nakon toga se pokreće postupak uvođenja prinudne uprave
– kaže za OK Radio Jovana Antić, načelnica Odeljenja za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave u Vranju.

Načelnik Odeljenja inspekcijskih službi Boban Antanasijević kaže za OK Radio da se već pripremaju rešenja za stanare koji nisu ispoštovali zakonske obaveze.

- Za sada nećemo kažnjavati, već ćemo na terenu utvrđivati činjenično stanje i deliti rešenja koja imaju snagu pravnog akta.

Njima se utvrđuje rok od najkasnije mesec dana za registraciju stambene zajednice u registar i imenovanje upravnika.

Dalje će se postupati u skladu sa Zakonom o stanovanju
– kaže Antanasijević.

A prema odredbama tog zakona, sve stambene zgrade postaju stambene zajednice koje su u obavezi da se upišu u registar koji vodi Gradska uprava.

Za donošenje rešenja o registraciji i za usluge vođenja jedinstvene evidencije stambenih jedinica, plaćaju se takse u iznosu od po 300 dinara.

Takođe, od početka godine se uvodi i obaveza plaćanja troškova održavanja stambene zgrade, gde je za investiciono održavanje propisan minimalni mesečni iznos od 200 dinara za stan ili poslovni prostor i 20 dinara mesečno za garažu, garažni boks ili garažno mesto, a za tekuće održavanje 230 dinara.

U slučaju da stanari ne izaberu upravnika stambene zajednice iz svojih redova, lokalna samouprava ima obavezu uvođenja prinudnog upravnika, za čije angažovanje će stanari plaćati najmanje 180 dinara mesečno za stan ili poslovni prostor i 30 dinara za garažu, garažni boks ili garažno mesto.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: