Ivanov: Čuvajmo BREND koji VEĆ IMAMO

Lokalne vesti - Ponedeljak 01.01.2018 - 23:51

Saša Ivanov, direktor Turističke organizacije Vranje (TO), u novogodišnjem razgovoru za OK Radio, ocenjuje da je odlazeća godina bila najuspešnija u istoriji ustanove, uz poruku sugrađanima da više brinu o svom gradu.

Ivanov: Vranjancima nedostaje odgovorniji odnos prema kulturnim i prirodnim dobrima FOTO: OK Radio Ivanov: Vranjancima nedostaje odgovorniji odnos prema kulturnim i prirodnim dobrima FOTO: OK Radio

- Kakva je odlazeća 2017. godina bila za TO Vranje?

Godinu smo počeli sa organizacijom pretpremijere filma „Vrati se Zone“ a dali smo i doprinos u obeležavanju Dana Grada, 31. januara. Februara smo nastupili na Sajmu turizma u Beogradu i imali veoma zapažen nastup sa prezentacijom vranjske kuhinje, vina i rakije, posetom ministra turizma Rasima Ljajića, kao i drugih važnih ljudi iz sveta politike, biznisa i umetnosti.

U martu, u saradnji sa zavičajnim udruženjem „Žuto cveće“ organizovali smo Dane Vranja u Beogradu, a krajem meseca imali smo i prvu organizovanu grupu turista iz Rusije u dvodnevnoj poseti, koji su otišli zadovoljni onim sto su videli i doživeli. Početkom aprila, TO Vranje je pomogla u organizovanju prve „Fijakerijade“. Krajem aprila, Grad Vranje i Udruženje građana „Dete u srcu“ uz logističku podršku TO Vranje, organizuju humanitarni koncert kako bi se prikupila pomoć za lečenje naše sugrađanke Miljane Ristić Stanković.

Na obeležavanju 30 godina postojanja KUD “Pere Tošev” iz Prilepa, GKUD “Sevdah” i TO Vranje su predstavili kulturno i muzičko nasleđe Vranja u Prilepu. Grad Vranje je 2. juna 2017. godine bio domaćin prve Mini Gitarijade, na kojoj smo bili suorganizator. 4. juna, Vranjski polumaraton i maraton se po prvi put održao u našem gradu. Organizatori ovog događaja su AK Vranjski maratonci i TO Vranje, pod pokroviteljstvom Grada Vranja. Sredinom juna, TO Vranje je učestvovala na prvoj stanici – Grad Niš, u okviru kampanje „Vidi Srbiju“ u organizaciji TOS-a.

Avgusta, organizovan je “Piano summer”, festival klasične muzike, prvorazredni kulturni i umetnički događaj, zatim skup automobila „Night Car Meet 2k17“, revija vozila jakih mašina i neobičnog dizajna, a krajem meseca, tradicionalna manifestacija “Dani Vranja“. U septembru, TO Vranje je otvorila novi Info centar u Vranju, a učestvovala i u organizaciji Prvog pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana u Vranju. Tu su i manifestacije Dani Srpske, Karavan igre, Prvi Fitnes festival, Brucošijada. Organizovan je Javni čas na Besnoj kobili i obeležan Svetski dan turizma. U cilju afirmacije grada, bili smo logistička podrška u snimanju kratkog filma sa “Coca colom”, prisutni u emisiji „150 minuta“ na TV Prva. Brojni prilozi o aktivnostima TOV su objavljeni u lokalnim i nacionalnim medijima.

Odlazeća godina za TO Vranje je bila najuspešnija od osnivanja ustanove. Otvorena su dva nova info centra u Vranju i Vranjskoj Banji. Preuzeti su radnici Skijališta Besna Kobila, rešen je pravno imovinski problem planinarskog doma na Besnoj Kobili i započeto je renoviranje istog.

Mogli bismo da nabrojimo na desetine redovnih aktivnosti u promociji Vranja a bilo je i podosta novih, kojih smo se prihvatli u 2017. godini. Sve u svemu, godina sa puno novih obećavajućih, interesantnih aktivnosti.


- U ovoj godini, TO Vranje je doživela reorganizaciju, kako stvari funkcionišu?

U 2017. godini preduzeta je sveobuhvatna reorganizacija strukture, poslovanja i aktivnosti TO Vranje. Pred nas su po prvi put postavljeni zadaci koje do sada nismo imali. Pre svega mislim na unapređenje poslovanja i promociju Besne kobile koja sada posluje pod patronatom TO Vranje. Na zahtev likvidacionog upravnika Skijališta “Besna Kobila” u likvidaciji, pet radnika je od marta meseca bilo angažovano na poslovima likvidacije Skijališta. Imenovanjem novog likvidacionog upravnika četvoro radnika je vraćeno nazad u TO Vranje.

Do kraja ove godine ide još jedna sistematizacija radnih mesta, a u skladu sa odlukama lokalne samouprave o smanjenju broja radnika u lokalnoj samoupravi, kao i odlukama ministarstva za lokalnu samoupravu u delu novog kataloga radnih mesta. Po provi put se oblast turizma uređuje u skladu sa zakonom posebno van oblasti kulture, gde je do sada bio i propisuje se novi katalog radnih mesta. Novom sistematizacijom moramo da sprovedemo dva zahteva, dakle smanjenje broja radnika na 28 i uvođenje novog kataloga radnih mesta.


- Koji su najvažniji projekti kojima ste se bavili ove godine?

Otvaranje Info centrara u Vranju i Vranjskoj Banji, unapređenje rada planinarskog doma, promocija Vranja, Vranjske Banje i Besne kobile na sajmu turizma u Beogradu, u promotivnoj kampanji „Vidi Srbiju“ u Nišu, u Leskovcu, na sajmu preduzetništva EXPO u Nišu, kao primarni zadatak. Organizacija novih manifestacija, veći broj poseta organizovanih grupa turista iz Beograda, Mladenovca, Leskovca, Niša, kao i iz Rusije, Makedonije, Bugarske, Slovenije.

Zatim projekat koji se odnosi na očuvanje tradicionalnih zanata, kada su ukupno tri predstavnika zanatlija grada dobila bespovratna sredstva od strane Ministarstva turizma, posredstvom TO Vranje. I naravno priprema projektno-tehničke dokumentacije za sledeću godinu, koja se odnosi na povećanje kapaciteta na planini. Treba spomenuti i organizovanje novih manifestacija, poput Mini gitarijade, Maratona, Dani Srpske u Vranju koji su doprineli povećanom broju posetioca ali i ostvarenju poslovne saradnje.


Tokom 2017. godine završen je projekat asfaltiranja puta od Krive Feje do Planinarskog doma u dužini od 3,3 km. U toku je izrada katastarsko-topografskog plana, projekta preparcelizacije i projekta geodetskog obeležavanja, čime se stiču uslovi ta proglašavanje javnog interesa na 65 ha zemljišta na Besnoj Kobili, kojim se dobijaju i uslovi za postavljanje ski lifta i žičare. Realizacijom ovog projekta se odbija 5,5 km staza, a time se i znatno pomeraju ciljevi razvoja turizma na Besnoj Kobili u pozitivnom pravcu.



- Kako vidite Vranje, kao turističku destinaciju za 5 ili 10 godina?


Sa izgrađenom turističkom infrastrukturom, sa povećanim brojem posetilaca iz okolnih zemalja (već sada postoji povećan interes tih gostiju za naš grad), povećanim brojem objekata za smeštaj. Jednostavno, korišćenjem svih raspoloživih turističkih resursa i njihovom promocijom, Vranje će postati privlačna turistička destinacija. Destinacija u kojoj se može uživati u zdravom ambijentu (Vranjska Banja), u očuvanoj i mirnoj okolini (Besna kobila) uz važne elemente kulturnog turizma.

U narednom periodu, Vranje vidim kao grad koji turizam zasniva na boljoj infrastrukturi u pogledu smeštaja i rekreacije u Vranjskoj banji i na Besnoj Kobili, čija je dopuna kulturni turizam Vranja koji podrazumeva veću aktiviranost spomenika u turističke svrhe i veći broj objekata za posetu.


- Šta pripremate za narednu godinu?

Jaču promociju na sajmovima turizma i izložbama, saradnju sa TOS i turističkim organizacijama iz regiona u smislu regionalnog povezivanja i zajedničke prezentacije, povezivanje sa udruženjima, folklornim ansamblima i planinarskim klubovima iz Makedonije i Bugarske. Promotivne kampanje i akcije u onim sredinama gde prepoznajemo potencijalne turiste. Za narednu godinu se kalendarski prvo pripremamo za obeležavanje Dana Grada, 31. januara, a zatim za Beogradski Sajam turizma. I naravno, više aktivnosti u okviru infrastrukturnih projekata iz oblasti turizma.

Tokom 2018. godine biće najmanje dve nove manifestacije pored postojećih koje smo uvrstili u kalendar događaja kao standardne. Planirano je održavanje, pored Sajma pčelarstva, novih sajmova u Sportskoj hali. U delu planova za Besnu Kobilu, planirano je postavljanje žičare koja se sada nalazi u “Zavarivaču”, uređenje postojeće ski staze, kao i novih ski staza nakon završetka procesa eksproprijacije i sprovođenje javnog interesa na planini Besna Kobila. U planu je i dogradnja i rekonstrukcja Planinarskog doma u delu prošorenja restoranskog dela, recepcije, a u skladu za propisima o energetskoj stabilnosti objekta. Time ćemo dobiti velelepni objekat i znatno smanjiti potrebne troškove energenata i održavanja objekta.


- Koja je vaša poruka Vranjancima, a koja posetiocima našeg grada?

Vranjancima bi poručili da više brinu o svom gradu, jer to je jedan od prvih utisaka kod turista. Kako nas posetioci doživljavaju kao vrlo gostoprimljiv narod, poruka bi bila da zadrže svoju tradicionalnu gostoprimljivost. Želim da kažem našim sugrađanima da više vrednuju vrednosti koje njihov grad poseduje, što svakako podrazumeva odgovorniji odnos prema kulturnim i prirodnim dobrima.

Turistima bi poručili da posete Vranje, jer je to grad meraka i sevdaha, grad Bore Stankovića, grad pesme i igre, grad trube... Uostalom, Bora je od Vranja i Vranjanaca već davno napravio brend. Na nama je da se o njemu brinemo, unapređujemo i promovišemo.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: