Izložba duhovne slike prošlosti (FOTO)

Lokalne vesti - Subota 30.01.2016 - 21:47

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju Episkop vranjski Pahomije otvorio je izložbu "Pravoslavlje Okruga vranjskog", koju je organizovao Istorijski arhiv "31. januar", povodom Dana grada i Dana ustanove.

Izložbu priredile Suzana Petrović i Milena Jovanović; Foto: D. Ristić Izložbu priredile Suzana Petrović i Milena Jovanović; Foto: D. Ristić

Na izložbi, koju su priredile Milena Jovanović i Suzana Petrović, predstavljeno je 198 dokumenata, fotografija i knjiga, od kojih je većina po prvi put izložena u Vranju.

 

Naročito su zanimljivi pojedini delovi letopisa manastira Svetog Prohora Pčinjskog, koji se po prvi put izlažu na uvid javnosti.

Suzana Petrović, direktorka Istorijskog arhiva je rekla da eksponati potiču iz vranjskog arhiva, arhiva Eparhije vranjske i Arhiva Srbije.

 

Ona je istakla da pravoslavlje na ovim prostorima ima duboke korene, začete još u ranom srednjem veku.

 

- Ostaci starih manstira i crkava, koje narod i danas pohodi, svedoci su  te davne prošlosti.

 

Mnogobrojne bogomolje u ovom našem južnom kraju nose u sebi muku i tugu, radost i veselja, snove o slobodi, zakletve, praštanja i veru u budućnost.


- Na prostoru Pčinjskog okruga ima 9 manastira i 114 crkava. Svaka od tih svetinja ima svoju priču, od kojih smo mi uzeli samo deliće i utkali ih u ove ramove – rekla je direktorka Arhiva.

Koautorka Milena Jovanović je istakla da je na ovoj izložbi prikazan jedan broj dokumenata koji prikazuju aktivnosti Crkve i duhovnu snagu pravoslavlja u ovom okrugu u periodu od druge polovine 19. veka, pa do početka socijalističke izgradnje.

 

- Na žalost, preko ovh naših krajeva, prolazile su mnoge vojske, dešavali se ratovi, pljačke i mnoga uništavanja u kojima je nestajalo sve; od ljudi do zapisa o njihovom postojanju.

 

Ti pustošni vihori uništili su mnoge arhive, ne zaobilazeći ni crkvene, koje su bile dragocene banke podataka, slika prošlosti, ovakva ili onakva.

Imali smo želju da zavirimo u arhive, istoriografsku i duhovnu sliku prošlosti, koju je potrebno da sagledamo da bismo videli šta smo bili i šta jesmo – rekla je Jovanovićeva.

 

Predmet istraživanja autorki izložba su bili crkveni spisi, prvenstveno svetovnog sadržaja, nastale po crkveno službenoj delatnosti na području Pčinjskog okruga.

 

Pored crkvenih arhiva, korišćena je i dokumentacija Kancelarije Vlade pri vrhovnoj komandi u Nišu iz vremena Prvog svetskog rata, zatim Ministarstva prosvete i crkvenih dela Kraljevine Srbije, kao i Crkvenog suda MItropolije skopske iz perioda između dva svetska rata.

 

- Ovi izvori sadrže značajne podatke o poreklu porodica, migracijama stanovništva, bračno-porodične statistike, natalitetu i mortalitetu, rođačkim vezama i mnoge druge podatke - rekla je Milena Jovanović

Otvarajući izložbu "Pravoslavlje Okruga vranjskog", Episkop vranjski Pahomije je rekao da je ona vrlo značajna za ovaj kraj, jer daje materijalne dokaze o prisutnosti Hrišćanstva na ovim prostorima.

- Period nakon oslobađanja ovog kraja od Turaka može se nazvati zlatnim periodom obnove i gradnje duhovnog i kulturnog uzleta ovdašnjih Hrišćana.

Ovo je samo delić koji govori o tom periodu, kada su naši preci smogli snage da svoju veru i ljubav prema Bogu pokažu i materijalnim dokazima, koje danas imamo priliku da vidimo
– zaključio je Episkop Pahomije.

Izložba "Pravoslavlje Okruga vranjskog" biće otvorena do 22. februara 2016. godine.
 

   

    


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: