Jeftini stanovi: Temelji krajem MARTA

Lokalne vesti - Subota 03.02.2018 - 09:17

U Vranju bi, kao jednom od prvih gradova u Srbiji, krajem marta trebalo da počnu radovi na izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, uz cenu od 450 evra po kvadratu, najavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović prilikom obilaska lokacije u Vranju FOTO: S. Tasić/OK Radio Zorana Mihajlović prilikom obilaska lokacije u Vranju FOTO: S. Tasić/OK Radio

Mihajlovićeva je predstavila predlog posebnog zakona o izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojim se predlaže da maksimalna cena ovih stanova iznosi 500 evra po metru kvadratnom u Beogradu, a 450 evra u ostatku Srbije.
 
Ministarka je, na sednici Komisije za pripremu pomenutog predloga,  istakla da ovaj "leks specijalis" predviđa da se u 2018. godini izgradi prvih 7.500 stanova, a za to će biti potrebno približno 220 miliona evra, uključujući i sredstva iz republičkog budžeta i sredstva lokalnih samouprava.

- Već krajem marta očekujemo da počnu radovi u nekoliko gradova, jedan od njih je Vranje, a moguće i Beograd.

Zakon će predvideti da domaće firme učestvuju sa 80 odsto u materijalu, opremi i drugom, a gradnja će trajati oko godinu i po dana
- rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, poseban zakon će omogućiti da se sve procedure u vezi s izgradnjom stanova realizuju maksimalno efikasno, uključujući izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju i prostorne planove.

- Pozivam građevinske kompanije da se udružuju kako bi mogle da se uključe u realizaciju ovako velikog projekta, s obzirom na to da je reč o 500.000 kvadrata u 2018. i sigurno isto toliko u 2019. godini - istakla je ona.

Raspodela stanova, kako je navela, biće utvrđena jedinstvenim kriterijumima za sve pripadnike snaga bezbednosti, a na narednoj sednici Komisije razgovaraće se o dva predloga modela finansiranja koje je predložilo Ministarstvo finansija, a koji podrazumevaju budžetsko i projektno finansiranje.

U radu sastanka  učestvovao je  i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.


U Vranju se predviđa izgradnja 190 jeftinih stanova, a njihova lokacija će biti u naselju Asambair preko puta OŠ “Svetozar Marković”.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: