KANALIZACIONE MUKE: Odakle fekalije u Matije Gupca?

Lokalne vesti - Četvrtak 08.09.2016 - 22:22

Za problem sa izlivanjem kanalizacije u ulici Matije Gupca u Vranju meštani okrivljuju „Vodovod“, ovi krivicu svaljuju na PTT, a ceh će, po svemu sudeći, morati da plati porodica Stanimirović, koja živi u ovoj ulici.

Matije Gupca pritisnuta sa svih strana FOTO D. Ristić/OK Radio Matije Gupca pritisnuta sa svih strana FOTO D. Ristić/OK Radio

OK Radio je već pisao o oticanju fekalne kanalizacije niz ovu ulicu, a nadležni u „Vodovodu“ tvrde da je problem u staroj, „turskoj“ kanalizaciji, na koju je priključena porodična kuća na broju 19.

Tragom našeg napisa, obratio nam se Aleksandar Stanimirović iz ulice Matije Gupca 19, ispred čijeg dvorišta sadržaj kanalizacije otiče na ulicu.

O priči dosta zna i njegov otac Trajko, koji kaže da tvrdnje nadležnih u „Vodovodu“ nemaju nikakvog osnova.

On dokumentuje da njihova porodična kuća, građena krajem šezdesetih godina, ima upotrebnu dozvolu iz 1971. godine i smatra da nisu mogli nikako da je dobiju da priključak na kanalizaciju nije bio legalan.

- Ako su Turci ovde bili 1971. godine, onda su oni u pravu. A čak i da je to tačno, zašto se kanalizacija nije izlivala sve do ove, 2016. godine? – pita se Stanimirović.

On je mišljenja da su problem napravili radnici „Vodovoda“, nestručnim radom na vodovodnoj mreži krajem prošle godine.


- Verujem da su da su tada „presekli“ našu kanalizaciju, a jedan od komšija je to i video.

Pretpostavljam i da su greškom prespojili fekalnu kanalizaciju na atmosfersku, a dokaz za to je što se od tada, na rešetki atmosferske kanalizacije vide komadi toalet papira
– kaže Trajko.

Tokom zime, na mrazu, problema nije bilo, ali je sve počelo u proleće.

- Kada je oko Uskrsa kanalizacija počela da se izliva, došli su i iskopali, a zatim i kamionom zemlje zatrpali, bez da su išta uradili – kaže Stanimirović.

Trajkov sin Aleksandar se u ovih nekoliko meseci više puta obraćao kako „Vodovodu“, tako i svim inspekcijskim službama, Komunalnoj policiji i gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću.

Svi su uglavnom odgovarali da su nenadležni, a u zvaničnom odgovoru „Vodovoda“ stoji da je kanalizacija iz dvorišta Stanimirovića priključena na „nepropisan zidani kanal u trotoaru pomenute ulice koji nije u nadležnosti  „Vodovoda“".

- Mi ništa na trotoaru nismo radili, niti smo smeli. To je javna površina i ako nije u nadležnosti „Vodovoda“, ja ne znam u čijoj je – kaže Trajko.

U istom dopisu stoji i sledeće: „Izgleda da je prilikom polaganja TT kabla u ulici Matije Gupca‚ izvođač oštetio ili uništio nepropisni kanal koji nije u ničijem vlasništvu“.

Tu se dopis „Vodovoda“ završava, ali ne i muke Stanimirovića i svih žitelja ove ulice.

Iz „Vodovoda“ kažu da nema druge, nego da Stanimirovići podnesu zahtev za novi priključak.

Rukovodilac službe održavanja u „Vodovodu“ Slobodan Antić kaže za OK Radio da je ustanovljeno da taj objekat nema legalan priključak.

- Taj njegov stari priključak je funcionisao do skoro zahvaljujući tome što je samo on ostao na toj nekoj staroj mreži, koja se vremenom zasitila i počela da se izliva.

Verovatno je izlivanje počelo nakon radova na PTT mreži, kada su oni „prošli“ kroz tu staru kanalizaciju, ali svejedno će troškove novog priključka morati da snosi porodica
– tvrdi Antić.

Trajko Stanimirović kaže da će on i sin biti uporni u isterivanju pravde.

- Pisali smo i gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću i ako ne dobijemo odgovor od njega, ići ćemo dalje – najavljuje Stanimirović.

Dok se problem ne reši, vreme teče, a sa njime i kanalizacija niz ulicu Matije Gupca.
 

KOMUNALNA SAMO SVEDOK
Brojni stanari ulice Matije Gupca ovog leta su se u vezi sa ovim problemom žalili Komunalnoj policiji, jer je u vreme vrućina smrad bio nesnosan. I Stanimirović im se tokom jula obratio dopisom na koji još uvek nije dobio odgovor. Njemu je samo jedan od njihovih službenika nezvanično rekao da je Komunalna dužna da „samo prisustvuje prilikom intervencija drugih službi“.

 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: