KARCINOM MATERICE: Vreme je za SIGURNOST!

Lokalne vesti - Četvrtak 26.01.2017 - 14:11

U Pčinjskom okrugu, od toga najviše u Vranju, tokom 2014., godine za koju postoje relevantni podaci, bilo je 25 slučajeva novoobolelih žena od raka grlića materice, dok je te iste godine 11 žena umrlo od posledica ovog karcinoma.

Sa skupa FOTO Centar za prevenciju Sa skupa FOTO Centar za prevenciju

U Srbiji godišnje novooboli 1.244 žena, a 482 izgube život, a broj obolelih žena bi mogao da se drastično smanji  ranim otkrivanjem i prevencijom ove bolesti.

U okviru obeležavanja 11. evropske nedelje prevencije raka grlića materice, u Vranju je održan stručni sastanak za zdravstvene radnike i saradnike na temu “Zaštita reproduktivnog zdravlja i prevencija polno prenosivih bolesti“.

Dragan Pešić, načelnik Centra za prevenciju, kaže da je skrenuta je pažnja na karcinom grlića materice kao na jednu od najčešćih polno prenosivih bolesti.

- Ukazali smo  i na činjenicu da bi broj obolelih mogao da se smanji za čak 80 odsto uz dobro organizovan skrining program koji ima za cilj otkrivanje bolesti u što ranijoj fazi uz pomoć lako dostupnih i efikasnih preventivnih metoda.

Pod sloganom “Dan za zdravlje“ sa ovog skupa poručeno je svim ženama da redovno brinu o svom reproduktivnom zdravlju, a da samo jedan dan u godini odaberu za odlazak kod izabranog ginekologa kao bi uradile preventivni ginekološki pregled
- kaže Pešić.

Takav pregled podrazumeva i uzimanje brisa sa grlića materice PAP test, pa se zato i čitava akcija zove „Minut za sigurnost“, uz pomoć koga je moguće blagovremeno otkriti atipične promene na grliću materice koje, ukoliko se ne otkriju na vreme i ne uklone mogu prerasti u karcinom grlića materice.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: