KASIĆ, legenda srpske mostogradnje

Lokalne vesti - Nedelja 31.07.2016 - 12:12

Vranje - Osman Kasić, građevinski inženjer "Integral inženjeringa" iz Laktaša u BiH, ima 30 godina radnog iskustva, i iza sebe na stotine sagrađenih mostova, a među poslednjima su oni u Grdeličkoj klisuri na autoputu Koridora 10.

Kasić pod svojim najnovijim mostom FOTO S. Tasić/OK Radio Kasić pod svojim najnovijim mostom FOTO S. Tasić/OK Radio

U Koridorima Srbije kažu da je Kasić legenda srpske mostogradnje, a on pojašnjava da je  sa svojim timom gradio mostove širom zemlje.

- Mostovi su za mene od uvek bili interesantni i izazovni. Iz rodnog Bihaća otišao sam na Građevinski fakultet u Subotici.

Potom su se ređala gradilišta, jedno za drugim. Od mostova u čijoj sam gradnji učestvovao posebnu emociju imam za one koje sam obnavljao i iznova gradio posle bombardovanja.

Najveća tragedija je srušiti neku građevinu kao što je most, čija je svrha da spaja ljude. Mislim da bi se gorko pokajali oni koji su rušili mostove  kada bi znali kolika je muka sagraditi, i kolika je nevolja za ljude kada ih nemaju
- seća se Kasić.

Gradnja mostova u ravnici i u planinskom predelima dosta se razlikuje. Kasić kaže da mu je bilo dosta neobično kada je prvi put radio na mostovima u Vojvodini.

- Stalna adresa mi je u Beloj Palanci, ali najviše vremena tokom godine provodim na gradilištu. U Palanci sam se oženio, i tamo mi je i porodica.

Kada sam ovako okružen planinama, često se setim Grmeča, rodnog Bihaća i reke Une.

Una je posebna, neponovljiva i jedina. Tu lepotu treba videti. Čas je plava, pa prelama na zeleno, puna vodopada
- kaže inženjer Kasić.

Jedan od mostova u Grdeličkoj klisuri koje je Kasić gradio je i Morava 1, od sela Mrtvica dalje ka Džepu.

Belina i postojanost njegovih stubova, kao i način na koji se pruža, "gledajući" da sačuva reku, prugu, magistralni i lokalni put, ali u isto vreme i da pruži bezbednost  budućim prolaznicima, ostavljaju bez daha i navodi na pitanje kako to čoveku uspeva da se izbori sa ovako surovom prirodom.

- Autoput kroz Grdeličku klisuru je najteža deonica puta koja je uopšte rađena u Srbiji.

Sve što u građevinarstvu postoji zastupljeno je ovde, mostovi, tuneli, miniranje, različite zaštitne kosine i ostalo.

Zbog toga je ovde i najinteresantnije graditi. Svaki objekat je priča za sebe i ima svoju specifičnost, a sve se to može savladati i izdržati samo ako mnogo volite svoj posao
- kaže ovaj Bosanac.

Kasić sa svojim ljudima trenutno gradi drugi most u Mominom kamenu, tik uz nekadašnji kamenolom.
 
Kaže da je čitavog života u nekoj vrsti dobrovoljnog iznanstva, ali da most koji spaja ljude, ipak nema cenu.

- Sve se da zbog toga podneti, pa i odvojenost od porodice tokom najvećeg dela godine - poručuje Kasić.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: