Ključ je u BEOGRADU, ne u VRANJU

Lokalne vesti - Ponedeljak 31.07.2017 - 09:56

Vranje - Projektno finansiranje medija je obesmišljen proces ako se u svakoj lokalnoj sredini ubedljivo najviše novca dodeli režimskim medijima, rekao je urednik "Vranjskih" Vukašin Obradović za TV N1.

Obradović o medijma FOTO MC Beograd Obradović o medijma FOTO MC Beograd

On kaže da će slična situacija biti i sa novom medijskom strategijom, jer šta god u njoj bude pisalo, to se u praksi neće sprovoditi.

Neviđeni skandal, tako su novinari "Vranjskih" i OK Radija ocenili konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Vranju.

Tvrde da su najviše novca, od 15 miliona dinara, dobili mediji bliski vlasti, čak neki čiji se program i ne emituje u tom gradu.

Obradović kaže da je od 15 miliona dinara, Vranjska plus, koja je, prema njegovim rečima, stranačka televizija Srpske napredne stranke, dobila 6,5 miliona dinara, a jedna druga "režimska" televizija dobila je pet miliona dinara.

"Sve to što ima 'plus' u nazivu vuče na porodicu Gašić i SNS...Vranjska plus je dobila 6,5 miliona iako je osnovana prošle godine, u vreme izbora, i to za redovan programski sadržaj, što je takođe kršenje zakona...

Raspodeljena su sredstva nekim portalima koji niti se vide, niti se bave temama u Vranju", objasnio je Obradović.

Prema njegovim rečima, sve to što se dešava u Vranju je samo deo "jedne opšte priče".

"Mi nemamo uređen sistem i to što se desilo u Vranju je samo poslednji u nizu slučajeva, počevši od Beograda, gde smo videli koliko su neki režimski mediji, poput Studija B, dobili na konkursima", rekao je Obradović u emisiji  "Novi dan" na N1.

Direktor "Vranjskih" je za N1 rekao i da taj nedeljnik trpi pritiske s raznih strana i da nije siguran kako će se izboriti sa svim tim.

"I dalje je neizvesno kako ćemo dalje, ne samo zbog ovog konkursa, nego i zbog niza ekonomskih problema koje imamo.

"Vranjske" se sada tretiraju kao politički protivnik SNS na lokalu...Mi se polako vraćamo, a to je na primeru 'Vranjskih' i dokazano, u devedesete godine prošlog veka i to zaista jeste tako, i to nam govore ljudi, da je vrlo rizično da se oglašavaju kod nas, jer dobijaju loš tretman u očima vlasti...

Guše nas i s te strane - nemate pomoć ni od privrede, koja je ionako krhka u Vranju", rekao je Obradović.

"Ključ problema nije u Vranju, nego u Beogradu.

Ovo su pojedinačni slučajevi u kojima vi možete da vodite bitku, ali dok se ne promeni situacija na globalu, neće moći da bude bolje, rekao je. "Ključ nije u Vranju, nego u Beogradu", ocenio je Obradović.

"Očekujemo od novinarskih udruženja i Ministarstva kulture da uspostavi neki novi mehanizam koji će sprečiti zloupotrebu projektnog finansiranja...

Međutim, kako se razvijaju stvari i oko nove medijske strategije, mislim da će ići vrlo teško", ocenio je Obradović.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: