KNJIGE manje od ZRNA GRAŠKA (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 05.07.2017 - 14:20

U holu Biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju je u sredu otvorena izložba minijaturnih knjiga iz fundusa Narodne biblioteke Srbije, pod nazivom “Minijatura na zrnu graška”.

Najmanja knjiga u postavci iz 1959. godine FOTO: D. Ristić/OK Radio Najmanja knjiga u postavci iz 1959. godine FOTO: D. Ristić/OK Radio

Izložbu je otvorio njen autor, dr Dejan Vukićević, voditelj Odeljenja stare i retke knjige i minijature.

Zbirka minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije broji oko 300 naslova, od kojih je 38 najprobranijih izloženo u ovoj postavci.

Postavka sadrži beletrističke knjige, zatim monografije, jezičke rečnike, mali broj teološke literature, nekoliko političkih pamfleta i druge.

Iz fonda se posebno izdvajaju dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija šest sa šest milimetara i Ratni manifest kralja Franje Josipa I iz 1914. godine, dimenzija 24 sa 22 milimetara.

Autor, dr Dejan Vukićević, kaže da su knjige iz ovog fonda toliko male da se ne mogu čitati golim okom.

- Njihova tradicija stara je koliko i knjiga uopšte, često su služile kako bi se štampari dokazivali, ali su pokazale i svoju praktičnu stranu i funkcionalnost.

Marija Antoaneta je, na primer, želela knjigu koja može stati u rukavicu pa je podsticala proizvodnju minijaturnih knjiga.

Prvu minijaturnu knjigu je odštampao još 1468. godine jedan od Gutembergovih učenika, ubrzo nakon pronalaska štamparske mašine
– kaže autor.

Zbirka minijaturnih knjiga Narodne biblioteke Srbije sadrži naslove najviše na srpskom, pa onda na ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku.

Neki od zanimljivijih primeraka su “Gorski vijenac” Petra II Petrovića Njegoša na srpskom i mađarskom, pesme Edgara Alana Poa na francuskom i kratke priče Miroslava Josića Višnjića.

Među njima su i monografihja Komunističke partije Jugoslavije i pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina, Šandora Petefija i Hajnriha Hajnea.

Izložbu će posetioci u holu Biblioteke „Bora Stanković“ moći da pogledaju do 26. jula.

    

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: