Krivične za MUĆKE sa dečijim dodacima

Lokalne vesti - Ponedeljak 13.06.2016 - 14:11

Policija u Vranju podnela je tri krivične prijave protiv M.C. i P.D. zaposlenih u Sekreterijatu za dečiju zaštitu zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom odobravanja prava na dečiji dodatak, potvrđeno je OK Radiju u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Roditeji prijavljivali minimalna primanja; Foto: Getty Images Roditeji prijavljivali minimalna primanja; Foto: Getty Images

Osnovano se sumnja da su službenici Sekreterijata prilikom obrade podataka za ostvarivanje prava na dečiji dodatak prikazivali neistinite prihode podnosilaca zahteva i tako im pribavili imovinsku korist, kažu iz Tužilaštva.

Ovaj Sekreterijat je već duže vreme pod lupom istražnih organa, nakon što su u javnost procurile informacije da su pojedini službenici kršili zakone i propise i na taj način oštetili republički budžet za još neutvrđenu sumu, o čemu je OK Radio već pisao.

Na osnovu primedbi građana, nadležni u Gradskoj upravi su još tokom prošle godine utvrdili da postoje nepravilnosti u dodeli dečijih dodataka.

Utvrđeno je da su neke potvrde, neophodne u postupku odobravanja prava na dečiji dodatak, falsifikovane, a kod nekih je umanjivan iznos primanja roditelja, tako da su korisnici dečijeg dodatka postali i oni koji po zakonu to pravo nemaju.

Tada je otkriveno da su pojedini roditelji prijavljivali minimalna primanja, a zaposleni su u vojsci, policiji i određenim stranim kompanijama u Vranju i primanja su im u stvarnosti daleko veća.

Izvor OK Radija iz Gradske uprave je tada otkrio da se sumnja da su nesavesni službenici u ovom Sekretarijatu uzimali određeni procenat za odobravanje dečijeg dodatka, tako što su  na 11 ostvarenih dečijih dodataka, dogovarali da se dvanaesti isplaćuje lično njima.  
 
Gradski većnik za socijalnu politiku Branimir Stojančić kaže za OK Radio da je nakon saznanja o mogućim zloupotrebama, gradonačelnik Zoran Antić obavestio policiju i Tužilaštvo.

- Za potrebe istrage, Grad je dostavio svu dokumentaciju istražnim organima.


Mi smo na osnovu sume novca koja se odliva iz Sekreterijata utvrdili da je moguće da se radi o višemilionskoj šteti – otkriva Stojančić.

Načelnik Sekreterijata Žika Nedeljković za OK Radio kaže da je pojava nezakonitog odobravanja dečijih dodataka prisutna već duže vreme i da je o saznanjima obavešteno i Ministarstvo za socijalnu zaštitu.

- Još uvek nema odgovora iz Ministarstva, ali moja saznanja nedvosmisleno ukazuju na to da je jedan službenik Sekreterijata, slučajno ili namerno načinio krivično delo time što je odobrio zahtev za ostvarivanje prava na dečiji dodatak sa nepotpunom dokumentacijom.

To je samo jedan slučaj, a ima ih sigurno još mnogo i sada je na Tužilaštvu i Osnovnom sudu da odradi svoj deo posla
– kaže Nedeljković.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: