KUD Soko: Folklor je više od igre

Lokalne vesti - Ponedeljak 08.02.2016 - 11:46

Vranje - Kulturno umetničko društvo “Soko” iz Bujanovca spada u red najmlađih društava na ovom području, ali je uspelo da za samo dve i po godine postojanja i rada ostvari značajne rezultate i čak učestvuje u postizanju svetskog rekorda u igranju najvećeg kola.

KUD KUD

Folkloraši sa krajnjeg juga Srbije su startovali skromno, sa malo materijalnih sredstava, ali sa mnogo ljubavi i entuzijazma.

KUD “Soko” oformljeno je 12. jula 2013. godine na gradskoj slavi Bujanovca, Sveti Petar i Pavle.

Inicijativu za formiranje dao je današnji predsednik društva, ujedno i glavni koreograf Nenad Mitić i vrlo brzo stvorila se ekipa koja je u bujanovačkom Domu kulture počela marljivo da vežba.

- Na svom repertoaru zasad imamo 10 koreografija koje pokrivaju celu teritoriju Srbije, ali i nekih bivših jugoslovenskih republika.

Uspeli smo da za relativno kratko vreme uvežbamo ove koreografije i krenuli sa nastupima
– kaže za OK Portal Nenad Mitić.


KUD “Soko” je do sada učestvovao na brojnim festivalima širom Srbije i van njenih granica.

Tokom jeseni 2014. Bujanovčani su bili na turneji, koju su započeli u Aleksandrovcu na tradicionalnim Župskim danima berbe, a nastavili nastupima u Tuzli na Seminaru narodnih igara i učešćem na Međunarodnom festivalu folklora u Pragu, u Češkoj Republici.

Krajem 2014. organizovali su Novogodišnji koncert u Bujanovcu, koji će prerasti u tradiciju.

Tokom 2015. godine nastavili su sa brojnim nastupima u zemlji i gostovanjima u Makedoniji i Crnoj Gori.

- Jula prošle godine Bujanovac je bio domaćin Prvom međunarodnom festivalu folklora i tom prilikom u našem gradu su nastupili gosti iz Vranjske Banje, Paraćina, Makedonije i Rumunije – kaže Mitić.

U avgustu 2015. KUD „Soko“ je postiglo najveći uspeh u dosadašnjem radu.

- Na Međunarodnom festivalu u Bosilegradu “Bosilegradsko krajište igra i peva” u takmičenju u nadigravanju osvojili smo treće mesto u konkurenciji 50 društava iz Srbije i mnogih zemalja Evrope i na taj uspeh smo jako ponosni – ističe Nenad Mitić.



Krajem prošle godine KUD “Soko” je učestvovao u jedinstvenom poduhvatu u svetskim razmerama.

30 članova društva, zajedno sa još 12.000 folkloraša iz Srbije i sveta postavili su svetski rekord u igranju najvećeg i najdužeg kola.

U igranju kola učestvovali su članovi čak 290 kulturno umetničkih društava, a pored folkloraša iz Srbije nastupili su igrači iz još 10 zemalja.

Igrao se splet srpskih igara, a kolo dugačko gotovo šest kilometara prostiralo se Novim Sadom.

Igranje kola snimano je sa zemlje i iz vazduha kako bi se Komisija za prijem u Ginisovu knjigu rekorda iz Londona uverila u brojnost igrača i neprekidnu dužinu kola.

Verifikacija ovog rekorda očekuje se tokom ove godine.

- Prizor je bio veličanstven, u kolu su bili i deca i odrasli, a igralo se Užičko, Veliko bačko kolo i Katanka – kaže Mitić.

Uspešnu prošlu godinu Bujanovčani su završili drugim Novogodišnjim koncertom u rodnom gradu.


Kud ,,Soko’’ trenutno broji oko 180 članova raspoređenih u četiri kategorije.

- Na gostovanjima smo stekli dragocena iskustva, ali i brojna lepa poznanstva.


Mislim da smo uspeli da dostojno predstavimo folklor i tradiciju ovog kraja i da širimo umetnost narodne igre južne Srbije – kaže Nenad Mitić.

I u ovoj godini članovi KUD „Soko“ nastavljaju sa nastupima i na domaćem i na gostujućem terenu.

- Što se tiče planova za 2016 .godinu, već su nam stigli pozivi za gostovanja u Španiji, Grčkoj, Turskoj, Češkoj i Italiji.

Nastojimo da svojim nastupima, reprezentovanjem kulture ovog kraja i pozitivnom energijom opravdamo slogan KUD „Soko“, koji kaže da „folklor nije igra, to je više od igre“
– zaključuje Nenad Mitić.
 

 

 


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: