Likvidirane firme ostavile Vranju MILION EVRA dugova

Lokalne vesti - Četvrtak 09.02.2017 - 10:40

Grad Vranje preuzeo je dugovanja likvidiranih javnih preduzeća u visini od milion evra i ta stavka je uneta u budžet za ovu godinu, ali stvarni dug bi mogao da bude i veći.

Vranje puno dugova FOTO D. Ristić/OK Radio Vranje puno dugova FOTO D. Ristić/OK Radio

Prema rečima gradskog većnika za finansije Ivana Stankovića, najveći dug ostao je iza Direkcije za izgradnju i to oko 100 miliona dinara.

Značajno dugovanje ima i Uprava Banje, koja je promenila status i njene obaveze iznose 20 miliona.

Najmanje duga iza sebe ima Skijalište „Besna Kobila“, nešto više od 3,5 miliona dinara.

Ukupan dug ova tri javna preduzeća iznosi blizu 124 miliona dinara.

Ovo stanje je izvedeno prema knjigovodstvenim podacima koje su gradskoj administraciji dostavila sama javna preduzeća.

Presek je napravljen na dan 1. decembra prošle godine, kada su prestala da postoje javna preduzeća kao korisnici lokalnog budžeta.

Kako su Direkcija i Skijalište u procesu likvidacije, njihov likvidacioni upravnik će utvrditi tačnu visinu obaveza, koja će verovatno nadmašiti navedeni iznos.

- Cifra će verovatno biti i veća, jer se u praksi često dešava da su stvarna dugovanja viša od knjigovodstvenih.

Ovo su cifre bez sravnjenja i kamata, koje smo dobili od javnih preduzeća
– kaže većnik Stanković.

Prema njegovim rečima, ova dugovanja su navedena u budžetu Grada za tekuću godinu kao posebna stavka i izmirivaće se kao nasleđena obaveza.

- Mi ćemo jedan deo obaveza da zatvaramo putem najavljenih kredita, a da li će i ovi dugovi biti plaćani iz kredita, to nije od velike važnosti.

To će zavisiti od dogovora sa poveriocima ili dobavljačima, da li će isplata ići iz redovnoh priliva, na odloženo plaćanje ili iz kredita
– objašnjava Stanković.

Direkcija za izgradnju i Skijalište „Besna Kobila“ su likvidirani odlukom Skupštine grada krajem prošle godine radi usklađivanja sa republičkim zakonima.

Istovremeno, Uprava Banje je promenila status iz budžetskog korisnika u samofinansirajuće javno preduzeće i Grad će preuzeti njene obaveze zaključno sa 1. decembrom 2016. godine.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: