Male boginje osvajaju okrug OBOLELI I LEKARI

Lokalne vesti - Utorak 06.02.2018 - 09:10

Male boginje registrovane su i u Vladičinom Hanu, a ukupan broj obolelih na nivou Pčinjaskog okruga je 89, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Oboleli i zdravstveni radnici. Foto: S.Tasić/OK Radio Oboleli i zdravstveni radnici. Foto: S.Tasić/OK Radio

Slađan Stanković, epidemiolog vranjskog ZZJZ,  kaže da među obolelima ima i zdravstvenih radnika, kao i da je epidemiološka situacija na području Pčinjskog okruga veoma nepovoljna, naročito u Surdulici.

- U Hanu su registrovana šest slučajeva oboljevanja od malih boginja, a od toga su četiri laboratorijski potvrđena, a još deset su pod sumnjom.

Ima sumnje na porodičnu epidemiju u Hanu, a čitavoj opštini je situacija veoma nepovoljna, a među obolelima ima i zdravstvenih radnika
- navodi Stanković.

Situacija je naročito alarmantna na području Surdulice gde ima 58 obolelih, od čega su 19 slučajeva laboratorijski potvrđena.

U Bujanovcu ima 12 obolelih, u Preševu sedam, a na području grada Vranja registrovano je pet obolelih.

- Epidemija ne jenjava u Surdulici, a pored 58 registrovanih slučajeva malih boginja, još tridesetak slučajeva je pod sumnjom.

Svakodnevno se javlja nekoliko slučajeva u Surdulici, a morbile su se prenele i na Han.

U Surdulici se preduzimaju mere zaštite, kako za zdravstvene radnike, tako i za decu.

Među obolelima ima i lekara, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja, i to četvoro u Surdulici i troje u Vranju,  ima sumnje i na obolele u Hanu
-  dodaje Stanković.

Statistika koju obrađuje ZZJZ pokazuje da je 2016. godine broj vakcinisane dece u Surdulici 60 odsto, u odnosu na one koji su dobili pozive za vakcinaciju.

Prema rečima doktora Stankovića, nakon epidemija u Pčinjskom okrugu, povećano je interesovanje roditelja za vakcinaciju dece.

Takođe u cilju zaštite, neophodno je strogo poštovanje pooštrenog epidemiološkog nadzora, revizija vakcinacionih kartona i pozivanje dece od 12 meseci do 14 godina na vakcinaciju.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: