MILKOVIĆ: Stočarstvo ogromna IZVOZNA ŠANSA

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.05.2016 - 10:29

Vranje - Predstavnici 13 zemalja centralne i istočne Evrope raspravljali su u subotu u Subotici o bezbednosti hrane i zakonodavstvu koje se odnosi na zdravlje i promet životinja.

Milković na čelu komore veterinara FOTO OK Radio Milković na čelu komore veterinara FOTO OK Radio

Predsednik Upravnog odbora Veterinarske komore Srbije i direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković kazao je da je sastanak Višegradske grupe u Subotici važan jer je Srbiju očekuje “težak put” usvajanje regulativa koje se odnose na na promet životinja i proizvoda životinjskog porekla, o otpadu životinjskog porekla i ekoloških standarda.


- Moramo puno toga da uradimo. Ne samo zbog EU, već i zbog nas.

Bezbednost hrane u Srbiji je ugrožena, pre svega pojedinim interesnim grupama i uvozom proizvoda životinjskog porekla, nelojalnom konkurencijom kada su u pitanju domaći proizvođači
- kazao je Milković.

On je dodao da očekuje da se stanje poboljša sa primenom novog evropskog zakonodavstva.

Milković je rekao da je odnos biljne i stočarske proizvodnje u Srbiji 60 prema 40 odsto u korist biljne proizvodnje.

- Pokretanjem stočarske proizvodnje Srbija bi imala šansu da dostigne cifru od oko 10 milijardi evra izvoza - rekao je Milković.

On je rekao i da veliku izvoznu šansu vidi u proizvodnji zdrave hrane bez antibiotika i genetski modifikovanih organizama.

- Naša mala domaćinstva proizvode zdravu hranu i mislim da će to biti sve cenjenije i cenjenije - kazao je Milković.

On je dodao i da je velika čast da u Srbiju dođe predsednik Federacije veterinara Evrope.

Savetnik za Evropu Svetske veterinarske asocijacije Zoran Katrinka rekao je da su pitanja zdravlja životinja i upotrebe veterinarskih lekova važni za Srbiju zbog pregovora sa EU i mogućnosti da u 2017. godini budu otvorena poglavlja koja se tiču veterine i bezbednosti hrane.

- Iskustvo kolega iz EU koje su već prošle kroz taj proces je izuzetno važno za nas.

Dajemo sve od sebe da Srbija dobije što bolju poziciju, kada je reč o proizvodnji i izvozu kvalitetne i bezbedne hrane
- rekao je Katrinka.

On je dodao da je u Srbiji neophodno bolje sprovodjenje već postojećih zakona i bolja saradnja Ministarstva poljoprivrede sa Veterinarskom komorom Srbije.

Predsednik Federacije veterinara Evrope Rafael Lagens (Rafael Laguens) rekao je da se nada da će Srbija postati deo EU i da zbog toga njeni predstavnici “treba da znaju sve što se dogadja na evropskom nivou“.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: