MOST LJUBAVI: Naš, a Brankov

Lokalne vesti - Petak 01.04.2016 - 09:46

U četvrtak je u Domu vojske pretpremijerno prikazan film „Most ljubavi“, Branka Stankovića, autora emisije „Kvadratura kruga“ RTS-a, nastao po legendi o jednom od simbola Vranja, Belom mostu.

Stanković prima zahvalnicu Vranja FOTO D. Ristić Stanković prima zahvalnicu Vranja FOTO D. Ristić

Veče je zamišljeno kao omaž starom Vranju i njegovoj muzici, pa su program otvorili trubač Ekrem Mamutović i klarinetista Esad Jašarević, koji su odsvirali „Vranjsko pembe“.

Nakon njih, na podijum sale Doma vojske su stali članovi grupe „Izvor“, kojima se pridružio glumac Dragan Stanković, govoreći monolog Mitketa iz „Koštane“.

Zatim je usledila projekcija filma „Most ljubavi“, koji je nastao kao plod saradnje RTS-a sa Narodnim muzejom, gimnazijom “Bora Stanković“ i Narodnim univerzitetom iz Vranja.

Priča o Belom mostu je priča o tragičnoj ljubavi između Selim-begove ćerke Ajše i pastira Stojana, u čiji je spomen 1844. godine izgrađen most, jedan od najupečatljivijih simbola Vranja.

U igranom delu filma, u ulogama Ajše i Stojana našli su se mladi Vranjanci Anđela Stanković i Stefan Stanojević, Selim-bega je igrao glumac Nenad Nedeljković, dok su naratori bili Suzana Mišić, direktorka Gimnazije, Nenad Stojiljković, direktor Narodnog muzeja i Boban Mihajlović, direktor Narodnog univerziteta.

Autoru filma „Most ljubavi“, Branku Stankoviću je ovo 30. dokumentarni film, koji je, pod pritiskom rokova, snimljen za samo jedan dan, u sklopu rada na drugim pričama za „Kvadraturu kruga“, tako da praktično nije bilo nikakvih troškova.

Stanković je rekao da je njegova želja bila da ovo bude isključivo vranjski film, da svi protagonisti budu iz ovog grada i da to bude poklon RTS-a Vranju.

Kako je vreme bilo ograničeno, a ekipa svedena na najneophodniji tim, Stanković je morao lično da radi na specijalnim efektima, što ga je koštalo prehlade.

- Tokom scene ubistva i samoubistva, ja sam morao da se spustim do korita reke i prospem po njoj toner, koji je u ovom slučaju glumio krv.

Sazuo sam cipele i čarape i zagazio u hladnu vodu, nakon čega sam morao da čekam 15 minuta da se osušim.
Nahladio sam se, ali sve je to za posao
– otkrio je Stanković.

I iza ovog ostvarenja stoji pokretačka sila ljubavi, kao i iza svega što autor, po sopstvenom priznanju, radi.

- Ništa nema bez ljubavi, jer ljubav je uvek taj osnovni pokretački motiv i to je ono što ovu priču čini posebnom -  pojasnio je Stanković.

On je otkrio i da je film već pozvan na jedan od festivala dokumentarnog filma i da prošao prvu selekciju.

- Da li će dobiti neku nagradu, nije toliko važno, koliko to da smo zabeležili tu priču i da mladima približimo to vreme, da shvate snagu tog mosta i da ga čuvaju malo bolje nego do sada – zaključio je Stanković.

U ime grada Vranja, zahvalnicu Branku Stankoviću je uručio zamenik gradonačelnika Dragoljub Stevanović.

- Zadovoljstvo mi je da ovu zahvalnicu uručim čoveku, koji je iskreni prijatelj našeg grada, ali i čoveku koji je obišao sve kutke naše domovine, sva ona mesta u koja, nažalost, više ni političari u kampanji ne idu i sačuvao ih od zaborava, na čemu mu se zahvaljujemo – rekao je Stevanović.

Pretpremijernom javnom projekcijom ovog filma načinjen je presedan u programskoj politici RTS-a, jer je tako nešto urađeno po prvi put.

Film „Most ljubavi“ biće premijerno prikazan u subotu, u redovnom terminu emisije „Kvadratura kruga“.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: