Možemo i MORAMO da sami brinemo o NAPUŠTENIM PSIMA

Lokalne vesti - Utorak 13.02.2018 - 13:12

Predstavnici udruženja ljubitelja životinja iz Vranja održali su u utorak ispred Gradske uprave protest protiv odluke gradskih vlasti da posao zbrinjavanja napuštenih pasa sa teritorije grada povere „Aveniji MB“ iz Beograda.

Protest su predvodili aktivisti udruženja “Borba za život”, uz podršku udruženja “Najbolji prijatelj”, “Zaštita, pomoć i udomljavanje životinja” i nacionalne organizacije “Koalicija za život”.

Protest je usledio nakon odluke gradske komisije prihvati jedinu ponudu “Avenije MB” za ovaj posao, čija je vrednost procenjena na 4,5 miliona dinara sa PDV-om.


Iz udruženja smatraju da je ovaj novac dovoljan da se u Vranju napravi adekvatno prihvatilište.

- Grad ima svoju službu Zoohigijene i treba da ima svoje prihvatilište, tako bi naš novac ostao u Vranju.

Po odluci Gradskog veća, a i po dosadašnjem iskustvu je evidentno da je naša Zoohigijena u stanju da obavlja posao hvatanja pasa, a sada to odjednom više ne može, nego neko mora da iz Vrnjačke Banje brine o našim psima
– rekla je Tanja Lakićević, predsednica “Borbe za život”.

Ona je izrazila i sumnju da će “Avenija MB” sa psima postupati humano.

- U tamošnjem prihvatilištu je zabranjen pristup, a psi su drogirani i ne dobijaju dovoljno hrane, tamo su živi kosturi.

A kada napune kapacitete, ako ih ne pobiju, pse puštaju po čitavoj Srbiji, zato je kod nas mnogo nepoznatih i izgladnelih napuštenih pasa
– kaže Lakićevićeva, dodajući da to govori iskustvo iz gradova u kojima je “Avenija MB” ranije dobila slične poslove.

Ivana Stanković, potpredsednica “Borbe za život” je podsetila da je po zakonu, svaka lokalna samouprava dužna da na svojoj teritoriji obezbedi prihvatilište, kao i prikupljanje i zbrinjavanje napuštenih životinja.

- Sve što mi tražimo je da se poštuje zakon, jer ako mi poštujemo zakone, mora i gradska vlast.

Mi smo se nadali da će smenom vlasti stvari krenuti na bolje, međutim nismo dobili nikakvo uverenje da je načinjen ikakav korak napred
– rekla je Stankovićeva.

Marko Spirić, aktivista za zaštitu životinja je istakao da će svi prisutni istrajati u borbi da “Avenija MB” ne preuzme posao i da je rešenje u zajedničkom delovanju lokalne vlasti i udruženja.

Protestanti su naveli i da su u više navrata tražili sastanak sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, ali im to nije omogućeno i najavili su nastavak protesta sve dok mu ne izlože svoje zahteve.

A glavni zahtev je obustavljanje saradnje sa “Avenijom MB” i preispitivanje zakonske osnovanosti sporne javne nabavke.

Gradskim vlastima je ponuđen i predlog u nekoliko tačaka kojim bi se, po njihovom mišljenju, adekvatno i dugoročno rešio problem napuštenih životinja.

Svoj protest prisutni su izrazili pištaljkama, skandiranjem i transparentima.
 

Protestanti su bili dodatno revoltirani time što im je iz Gradske uprave nije omogućeno da iskoriste struju za ozvučavanje protesta. U gradskoj kući im je rečeno da načelnik Dušan Aritonović nije tu i da bez njegovog odobrenja nije moguće sprovesti struju.

 

    

    

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: