NA NIŠANU: Šumsko i lovci U KLINČU

U fokusu - Utorak 24.05.2016 - 08:04

Lovci iz Vranja, Vladičinog Hana i Leskovca tvrde da godinama unazad imaju probleme na planini Kukavici sa „Srbija šumama“, koje ih “terorišu i vrše pritisak na njih" smanjujući im lovišta.

Čije li su naše šume? FOTO S. Tasić/OK Radio Čije li su naše šume? FOTO S. Tasić/OK Radio

Lovišta na Kukavici su podeljena, jednim delom njima gazduju „Srbija šume“, a drugim Lovački savez Srbije, čiji su korisnici lokalna lovačka udruženja.

Srđan Stamenković,  član udruženja „Jelen“ iz Vladičinog Hana, navodi da je suština problema između “Srbija šuma”i lovačkih udruženja sporne granice lovišta kojim gazduje ovo preduzeće i lovišta kojima gazduju udruženja iz ova tri grada.

- Granice su jasno precizirane po kotama, i to je objavljeno u „Službenom glasniku“.

Onda iznenada, nečijom voljom, počelo je sankcionje lovaca, koji se nalaze na našoj teritoriji, u vidu pretnji da smo na teritoriji „Srbija šuma“, da će oni zvati policiju, usledile su i visoke novčane kazne, oduzimanje oružja i slično.

Pređašnji direktor „Srbija šuma“ iz Vranja podneo je preko 200 prijava protiv lovaca
- pojašnjava  Stamenković.

- Obrazložili su da na njihovoj teritoriji nedostaje 6.000 hektara površine, koju moraju da nadomeste sa teritorije našeg lovišta.

Formirali smo radnu grupu, obavestivši i lovnog ispektora, otišli smo do ŠU u Hanu, tražimo pomoć lokalne samouprave i imamo podršku „Lovačkog saveza“.

Iz „Srbija šuma“ smo dobili predlog da rešimo problem, ali mi nemamo problem, već oni jer su ušli na našu teritoriju
- izričit je Stamenković.

Nebojša Jović iz udruženja „Fazan“ u Vranju  kaže da je pre tri godine na teren izašla mešovita komisija , koja je utvrdila razgraničenje lovišta po „Službenom glasniku“ i postavila table.

- Međutim, zimus „Srbija šume“ su pomerile granice i negirali to ranije razgraničenje. Uhvatili su neke naše lovce, uzeli im oružjepodneli prijave.
 
Videćemo šta će dalje biti
- kaže Jović.

Slična iskustva imaju i u LU „Zec“ iz Leskovca. I sa te strane Kukavice problemi se svode na spor oko granica između lovačkih udruženja i „Srbija šuma“.

Dejan Jovanović , direktor „Šumskog gazdinstva“ u Vranju, pojašnjava da su optužbe lovaca neosnovane, i da „Srbija šume“ samo brane svoju teritoriju.

- Ništa od toga što lovci tvrde nije tačno. Mi radimo po planskim dokumentima. Imamo lovnu osnovu, svoje karte i radimo po „Službenom glasniku“.

Oni samo pokušavaju da prošire svoja lovišta koja su ionako mnogo veća od naših.

Mi to ne smemo da dozvolimo i samo štitimo ono čime gazdujemo.

Ministarstvo nam je dalo ta planska dokumenta i površinu kojom gazdujemo, tako da ne smemo da pustimo lovce u ono što je naše.

Ranije su lovci radili šta su hteli, išli u naša lovišta. E sada je došao neki novi tim ovde u gazdinstvu, a to nekima smeta
- zaključuje Jovanović.

Kako sada stvari stoje lovačka udruženja iz Vranja, Hana i Leskovca i „Srbija šume“ će se još dugo gledati na nišanu, jer su i jedni i drugi najavili zaštitu svojih prava, makar i kod sudskih instanci.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: