Naša posla: Ogradio SVOJ DEO ULICE

Lokalne vesti - Petak 09.02.2018 - 10:36

M.M. iz ulice Branka Ćopića u Vranju, ogradio je kolovoz ispred svoje kuće lancem i betonskim čunjevima, jer je put asfaltiran na zemljištu koje je u njegovom vlasništvu.

Lanci i čunjevi na sred ulice FOTO: D. Ristić/OK Radio Lanci i čunjevi na sred ulice FOTO: D. Ristić/OK Radio

Ovu krajnje neuobičajenu sliku uzurpiranja javne saobraćajnice meštani ovog dela Vranja gledaju već dugi niz godina i rešeni su da stvari konačno isteraju na čistac.

Jedan od žitelja ulice Branka Ćopića, koji je želeo da ostane anoniman, kaže za OK Radio da su pokušali da komšiju ubede da ukloni prepreke koje zauzimaju oko 60 odsto kolovoza, ali bez rezultata.

- M.M. inače radi u Austriji i malo je nezgodne naravi, a na naše apele da oslobodi ulicu nije se obazirao.

Zbog njegovog postupka u našoj ulici ne može normalno da se prolazi ni peške, a još manje kolima, kao vanredno stanje koje traje godinama – kaže naš sagovornik.

On procenjuje da je problem nastao u postupku eksproprijacije i kaže da je komšija prepreke postavio jer mu lokalna samouprava nije isplatila naknadu za zemljište na kojem je izgrađen put.

OK Radio je kontaktirao Odeljenje za imovinsko pravne poslove Gradske uprave, gde nam je potvrđeno da je postupak eksproprijacije u toj ulici završen.

- Imovinski odnosi su rešeni za celu ulicu Branka Ćopića, naša služba je ceo taj postupak okončala.

Što se tiče isplate naknade za zemljište, trebalo bi detaljno ispitati da li je i kako isplaćivano, te podatke trenutno nemamo u celosti, ali u principu, bez rešenih imovinskih odnosa nije moguće izdati dozvolu za izgradnju i asfaltiranje kolovoza – rekla je načelnica odeljenja, Jovana Antić.

Tako bi trebalo da bude, međutim, praksa često govori drugačije, a u ovom slučaju, izgleda, nema nevinih.

Jasno je da uzurpacija javne površine nije dozvoljena i da nema opravdanja za takav postupak, ali naše istraživanje ove teme govori da ni druga strana, lokalna samouprava, po svemu sudeći, posao nije odradila kako treba.

Na zahtev OK Radija, Boban Antanasijević, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove je proverio podatke u katastru nepokretnosti i došao do saznanja da se sporni deo ulice i dalje vodi na privatnog vlasnika.

Prema snimku terena u koji je OK Radio imao uvid, jasno je da je M.M. ogradio tačno onaj deo koji se vodi na njegovo ime, ali ovi podaci pokazuju da je ista stvar i sa ostalim vlasnicima kuća sa te strane ulice, što ukazuje da je kolovoz delimično izgrađen na još uvek privatnom zemljištu.

Ipak, od svih žitelja ulice Branka Ćopića, jedino je M.M. odlučio da lancima i čunjevima ogradi svoju imovinu na javnoj površini.

Nezvanični podaci kažu da je su se vlasnici parcela pismeno izjašnjavali o ustupanju dela svoje imovine za izgradnju ulice, ali još uvek nije jasno da li im je i koliko isplaćeno za to.

Načelnik Antanasijević navodi i da je pre dve godine vođen postupak povodom ovog spora, ali je obustavljen upravo zbog navedenih nejasnoća.

- Moraćemo da ponovo pokrenemo celu proceduru, pa će o celom slučaju najverovatnije odlučivati Gradsko veće i Skupština Grada – zaključuje Antanasijević.

 

U međuvremenu, meštanima ovog dela grada ostaje da i dalje zaobilaze prepreke u svojoj ulici i razmišljaju šta li bi na ovo rekao stari šeret Branko Ćopić.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: