NEMA STRŠLJENOVA, ali, za svaki slučaj

Lokalne vesti - Sreda 18.05.2016 - 13:27

Reagujući na inicijativu građana Vranja iz ulice Kneza Miloša i pisanje OK Radija o najezdi stršljenova, predstavnici gradskih inspekcijskih službi i Zavoda za DDD „Visan“ iz Zemuna obišli su ovaj deo grada u potrazi za leglom ovih insekata.

Iako nije primećeno prisustvo stršljenova, sumnjiva stabla su na inicijativu “Visana” ipak tretirana.

OK Radio je skoro izveštavao da su sa prvim toplim danima u ovom delu grada, građani primetili pojavu ovih opasnih insekata, čiji ubod može da izazove ozbiljne komplikacije, a u nekim slučajevima čak i fatalan ishod.

Sumnje da građani plaćaju danak trvenja između ZZJZ Vranje i Zavoda „Visan“ oko dobijanja poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD) čine se opravdanim, jer prošle godine dezinsekcija gradskog područja nije izvršena.

Naime, Grad je prošle godine raspisao postupak javne nabavke za dezinsekciju, na kojem je posao dobio „Visan“, ali je Republička komisija za zaštitu prava ponuđača poništila postupak zbog povrede Zakona o javnim nabavkama, a po zahtevu ZZJZ iz Vranja.

Tako smo prošle godine ostali uskraćeni za postupak dezinsekcije, pa s obzirom na činjenicu da praktično niko nije nadležan za tamanjenje insekata, pojava stršljenova izaziva dodatnu zabrinutost.

Ipak, gradske inspekcijske službe i „Visan“ su reagovali po savesti, pa su izašli na teren i izvršili pretragu gradskog parka u potrazi za leglom stršljenova.

Komercijalni direktor ”Visana"za jug Srbije Jasna Pavlović kaže za OK Radio da su radnici ovog zavoda izvršili pretragu i u dvorištu naše sugrađanke koja je slučaj prijavila i da nisu pronašli leglo ovih insekata.

- Mi smo pretražili i gradski park i nismo pronašli leglo, ali smo sumnjiva stabla za svaki slučaj ipak tretirali.

Iako nismo pod ugovorom sa Gradom, mi smo to uradili gratis – odgovara Pavlović.

Ova gratis usluga je ipak samo jednokratna, jer je u toku ovogodišnji postupak javne nabavke za DDD poslove.

Po rečima Nemanje Nuhijevića, gradskog većnika za zaštitu životne okoline, postupak je pri kraju i čitav posao oko toga trebalo bi da se završi za najviše dve nedelje.

Tada će se znati ko će dobiti posao zaštite grada i stanovništva od dosadnih napasti.

Ipak, Jasna Pavlović podseća da, ukoliko se leglo insekata pronađe na privatnom posedu, a ne na javnoj površini, građani moraju da uslugu dezinsekcije plate iz svog džepa.

Sa dolaskom toplijih dana, građanima ostaje da se nadaju da će insekti za svoje leglo izabrati gradsku površinu, a ne njihovo dvorište.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: