NOVA OPASNOST: Zabranjen promet stoke na jugu Srbije!

Lokalne vesti - Petak 10.06.2016 - 13:43

Vranje - Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je epidemiju zarazne bolesti Nodularni dermatitis na teritoriji opštine Bujanovac, u selu Ljiljance, a cela teritorija Pčinjskog okruga proglašena je ugroženim područjem, potvrđeno je OK Radiju iz Veterinarske stanice Bujanovac.

Novu pošast prenose insekti Foto: Thinstock Novu pošast prenose insekti Foto: Thinstock

Bolest je otkrivena u jednom domaćinstvu u selu Ljiljance, a prema rečima Miodraga Milkovića, direktora Veterinarske stanice Bujanovac, stručnjaci se po prvi put susreću sa ovom pošasti na našem području.

- Bolest se manifestuje vrlo bolnim čvorovima po koži, zbog čega životinje naglo mršave.

Važno je istaći da se bolest ne prenosi sa životinje na životinju, niti sa životinja na ljude, već su faktori prenosa isključivo insekti
– kaže za OK Radio Milković.

Zbog toga je neophodno, po direktivi štaba koji je formiran na nivou Republike, obratiti posebnu pažnju na insekte, izbegavati izvođenje stoke na pašu i vršiti dezinfekciju i dezinsekciju štala.

- Veterinarska stanica Bujanovac je preduzela sve potrebne mere, zaražena goveda su humano uklonjena i sprovedena je dezinfekcija i dezinsekcija zaraženog domaćinstva.

Cela teritorija Pčinjskog okruga je proglašena ugroženom, što znači da je zabranjen promet, transport i kretanje životinja, kao i obavezne mere dezinfekcije i sve mere zaštite protiv insekata.

Apelujemo da svi stočari maksimalno povedu računa o zaštiti protiv insekata, kako se epidemija ne bi proširila
– kaže Milković.

On nije želeo da daje procene koliko bi ovakvo stanje moglo da potraje, jer se, kako je rekao, prvi put susreću sa ovom opasnom bolešću, koja se pojavila prvo u Turskoj 2014. godine, pa preko Grčke i Makedonije stigla i do nas.

Bolest nodularni dermatitis se nalazi na listi naročito opasnih zaraznih bolesti životinja i kao takva je obavezna za prijavljivanje.

To je virusno oboljenje goveda i obično je karakteriše pojava čvorića, krasta ili rana na koži i sve rase goveda mogu da obole.

Najčešće se javlja tokom vlažnih letnjih i jesenjih meseci, kada su insekti najbrojniji i najaktivniji.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: