Novi napad na TOMIĆA zbog SPALJIVANJA LEŠEVA

Lokalne vesti - Četvrtak 02.02.2017 - 11:00

Fond za humanitarno pravo u utorak je ponovo aktuelizovao priču o spaljivanju leševa kosovskih Albanaca u Mačkatici kod Surdulice 1999. godine, a kao organizatora čitavog posla naveo Dragana Tomića, tadašnjeg predsednika „Simpa“ iz Vranja i još nekoliko državnih zvaničnika sa juga.

FHP ponovo napao Tomića FOTO OK Radio FHP ponovo napao Tomića FOTO OK Radio

Fond je u utorak predstavio knjigu "Dosije: Uklanjanje dokaza o zločinima tokom rata na Kosovu: operacija skrivanja tela".

U delu "Spaljivanje leševa" na 49. i 50. strani Dosijea navodi se da su tela spaljivana u Mačkatici kod Surdulice, a da je u spaljivanju leševa kosovskih Albanaca učestvovalo preduzeće "Simpo" i Tomić lično.

Tomić je odmah po otvaranju čitave priče, 2004. godine, uputio je pismo B92 u kojem demantuje tvrdnje Fonda i Nataše Kandić koje se vezuju za njegovo ime.

U pismu se navodi da Tomić nikada nije bio upoznat ni sa jednom od činjenica vezanih za događaje koje su navedeni, niti sa „sličnim događajima, ukoliko ih je bilo“.

FHP se u Dosijeu poziva na prve informacije koje je u tekstu "Asanacija duševnog mira" iznela u decembru 2004. godine tadašnja direktorka FHP Nataša Kandić, ali i na izjave jednog anonimnog svedoka iz Surdulice i tri svedoka koji su izjave dali Institutu za izveštavanje o ratu i miru.

Od ta tri svedoka jedan je bio radnik u fabrici "Mačkatica", zanimanje drugog svedoka nije otkriveno, dok je treći svedok predstavljen kao "bivši inspektor Miloševićeve tajne policije".

Prve informacije o prikrivanju zločina putem spaljivanja tela pojavile su se u decembru 2004. godine, kada je tadašnja direktorka FHP Nataša Kandić u tekstu pod nazivom  "Asanacija duševnog mira" obelodanila informacije dobijene iz više nezavisnih izvora o spaljivanju leševa u kompleksu Mačkatica kod Surdulice, na jugu Srbije.

(IZVOR1: http://forum.b92.net/topic/16437-asanacija-dusevnog-mira)

 

Tada je objavljeno da su leševi u Mačkatici spaljivani u namanje dva navrata, 16. i 24. maja 1999. godine, a da je ceo proces obezbeđivala jedinica Državne bezbednosti, "Crvene Beretke", koje su, kako se tvrdi, imale bazu u blizini u selu Bele Vode kod Vranja.

Za prijem i organizovanje spaljivanja leševa, tvrdi se u Dosijeu, bili su zaduženi kako pripadnici državne bezbednosti i policije i direktori preduzeća "Mačkatica" i "Simpo".

U Dosijeu se pominju  Zoran Stošić, u to vreme načelnik DB za Pčinjski okrug, Bratislav Milenković, šef BIA za Vladičin Han i Surdulicu, Dragan Stanković, načelnik OUP-a za Surdulicu, Miroslav Antić, načelnik BIA u Vranju, Dragan Lakićević, direktor preduzeća "Mačkatica" i njegov zamenik Aca Đorđević.

Kako se tvrdi u dokumentu, a ceo projekat je rađen uz podršku Dragomira Tomića, tadašnjeg predsednika "Simpa" i visokog zvaničnika SPS-a.

Institut za izveštavanje o ratu i miru (IWPR) intervjuisao je tri svedoka spaljivanja tela u Mačkatici. Prvi je radnik u fabrici, koji je opotvrdio da su "u fabriku dovoženi leševi kosovskih Albanaca i tu spaljivani".

Drugi svedok, čije zanimanje nije otkriveno, otkrio je da su leševi dovoženi iz Prizrena, Đakovice, Peći i okolnih sela.

Treći svedok, koji je predstavljen kao "bivši inspektor Miloševićeve tajne policije", naveo je da policija poseduje "precizne i sistematske podatke" o spaljivanju tela u Mačkatici, koji su "u arhivama lokalne policije" zavedeni kao poverljivi:

(IZVOR3: https://iwpr.net/sr/global-voices/istrazivanje-srbija-nova-otkrica-o-spaljivanju ).

 

Tadašnji tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević je u aprilu 2005. godine, zajedno sa istražnim sudijom Okružnog suda u Vranju i timom sudskih veštaka, posetio fabriku u Mačkatici gde su pregledane sve visoke peći i mesta gde se nalazi jalovina.

(IZVOR4: https://iwpr.net/sr/global-voices/istrazivanje-srbija-nova-otkrica-o-spaljivanju ).

 

Javnosti nije poznat rezultat istrage koju je povodom ovih tvrdnji vodio Vukčević, a do danas nijedna optužnica za prikrivanje zločina putem spaljivanja leševa nije podignuta.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: