Novi roman Vranjanca Nenada Petrovića

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.01.2018 - 08:32

Iz štampe je izašao novi, šesti po redu roman „Slom“ pisca iz Vranja Nenada Petrovića (1961), koji živi i radi u Beogradu.

Dve istorijske slike Srbije u jednom romanu FOTO: Screenshot Dve istorijske slike Srbije u jednom romanu FOTO: Screenshot

U podnaslovu izdanja stoji da je reč o “kratkometražnom igranom romanu”, koji je objavila izdavačka kuća “Mostart” iz Zemuna.

- Na uzbudljiv način, kroz trg (Slavija u Beogradu) kao stožer, oko koga se vrti fabula, Petrović čitaocu pruža dve istorijske slike Srbije: jednu s početka XX veka, iz vremena balkanskih ratova, a drugu savremenu iz naših dana - kaže u predgovoru urednik izdanja, književnik Zlatoje Martinov.

On dalje kaže da se u oba slučaja, u Petrovićevom  romanu, narativnom energijom i dokumentarnošću, te dve slike Srbije frapantno podudaraju kroz ideološke podele, mržnju prema drugom i drukčijem, kroz maniju nacionalne veličine, imperijalne težnje za liderstvom na Balkanu, ratne zločine učinjene drugim narodima, društvenu trulež i korupciju.

Petrović je u domaću književnost ušao 1996. godine, romanom „Čovek koga je trebalo ubiti“, u izdanju „Stubova kulture“.

Nakon prvenca, objavio je i romane „ Arjiadnino kupko“ (Narodna knjiga 2001.), „Sectio caesarea" (Samizdat, 2007.), „Silazak u Atlantis“ (Partenon 2012.) i „Sinekurista“, pod pseudonimom Teo P. Fedorov, (Orion Art 2016.).

Izdao je i dve knjige priča: „Rane, ožiljci, melemi“ (Samizdat 1997.) i „Ugriz rajske zmije“ (Nolit, 2003.)

Dramski program Radio Beograda do sada je izveo deset njegovih drama.


Nenad Petrović živi i radi u Beogradu.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: