NSZ: (Ne)sporazumi oko dodele subvencija

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.05.2016 - 13:53

Zoran Ristić iz Vranja tvrdi da je njegova supruga Jelena prilikom dodeljivanja subvencija od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, oštećena jer nadležni dobro nisu izbodovali njen biznis plan.

Ristić traži detaljna pojašnjenja bodovanja Foto: S. Tasić Ristić traži detaljna pojašnjenja bodovanja Foto: S. Tasić

Nakon  objavljivanja rezultata konkursa o dodeli podsticajnih sredstava za pokretanje biznisa, Zoran navodi, da im je od strane NSZ obrazloženo da je Jelena Ristić mogla da prođe  jedino u slučaju da donese dokaz o vlasništvu opreme u vrednosti  same subvencije od 180.000 dinara.

- Ja to nisam kupio, i nisam mogao da dostavim. Nisam imao račune. Imam staru opremu za frizerski salon, koju nisam mogao da upišem, i da Jelena dobije bodove, jer nemam račune za nju.

Kada sam otišao da proverim u NSZ, rekli su mi da je to završeno, i da ona ima 26 bodova, kao i da je sve gotovo.

Ono što je nelogično je što su prilikom bodovanja otvaranje frizerske radnje svrstali u uslužne, a ne u zanatske delatnoisti, čime smo u startu izgubili neke bodove
- kaže Ristić.

On dodaje da želi da transparentno sazna  na osnovu kojih bodova su drugi prošli i dobili sredstva, a njegova supruga nije.

- Ja nikog ne optužujem, i ne kažem da nas je neko pokrao prilikom bodovanja, samo hoću da znam pravu istinu, i da mi se razjasne mnoge nelogičnosti.

Jelenin biznis plan nije dobro izbodovan, i tu je došlo do greške. Smatram da za te bodove za koje je oštećena, možda je mogla i da porođe.

Nisam imao novokupljenu opremu, i nije mi jasno kako frizer nije zanatlija. Hoću da imam uvid i u to kako su bodovani biznis planovi drugih kandidata. Samo to, ali to mi nije omogućeno od strane NSZ
- navodi Ristić.

On kaže da mu niko iz NSZ nije dozvolio da pogleda rang liste kandidata koji su prošli, da bi uporedio kako su oni bodovani, a kako njegova supruga.

- Bio sam kod direktora Jankovića. Tražio sam da mi se nepravilnost objasni i pokažu rang liste.

Čuo sam da se različito boduju muškarci i žene, pa mi tek sad ta bodovna lista nije jasna.

Nisam dobio prihvatljivo objašnjenje iz NSZ. Sada sam u potpunoj konfuziji
- zaključuje Ristić.

Direktor NSZ u Vranju Darko Janković kaže da je upoznat sa slučajem i da su on i njegovi saradnici Ristiću objasnili uslove i način konkurisanja, kao i kasnijeg bodovanja.

- On je sve to mogao da proveri. Video je koliko je bodova njegova supruga dobila. Nije jedina koja nije prošla.

Nije moguće da detaljno gleda druge biznis planove, i da ima uvid u tuđe lične podatke.


NSZ je ozbiljna institucija. Taj javni poziv je objavljen u celoj Srbiji. Svako unapred može da izračuna koliko bodova može da dobije.

Dva puta je pogledao svoj predmet i uverio se koliko bodova ima.

Šifrarnik o svrstavanju delatnosti je jedinstveni, i frizerski zanat je svrstan tako kako je svrstan, na nivou cele zemlje
- pojašnjava Janković, dodajući da su rang liste javnoo objavljene, na oglasnoj tabli, i da je svako mogao da vidi ko jeste, a ko nije prošao.

- Nema nesporazuma, sve je urađeno po zakonu, i to svaka moguća provera može da dokaže - tvrdi Janković.

Inače, za podsticajna sredstva od NSZ u iznosu od 180.000 dinara, konkurisalo je na nivou okruga oko 300 ljudia samo njih 114 je dobilo sredstva.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: