OPREZ: 12 obolelih od BRUCELOZE

Lokalne vesti - Petak 17.06.2016 - 10:45

U selu Gornji Vrtogoš kod Vranja otkriven je slučaj bruceloze kod koza, a potvrđeno je da je preko mlečnih proizvoda ovom bolešću zaraženo 12 ljudi, kažu nadležni iz Zavoda za javno zdravlje.

Bolest šire koze i ovce, preko mleka i sira; Foto: Pinterest Bolest šire koze i ovce, preko mleka i sira; Foto: Pinterest

Dr Slađan Stanković, epidemiolog vranjskog ZZJZ kaže da je epidemija registrovana 11. maja, a procenjuje se da je krenula još krajem marta.

- Radi se o osobama koje su konzumirale neprevreo mladi kozji sir i surutku iz domaćinstva M.Đ. u Vrtogošu.

Analizama je potvrđeno da je obolelo 12 osoba koje su zaraženi sir kupovali, kako u ovom domaćinstvu, tako i na gornjoj pijaci u Vranju i pijaci u Bujanovcu
– iznosi Stanković.

Zaražene koze su eutanizirane, a poslednje informacije govore da su novi slučajevi bruceloze kod koza i ovaca otkriveni kod još tri domaćinstva u Gornjem Vrtogošu i u selu Milivojce.

ZZJZ radi na otkrivanju novih obolelih i u kontaktu je sa zdravstvenim službama, na koje se apeluje da pravovremeno prijavljuju sumnjive slučajeve i upućuju na laboratorijska ispitivanja.

- Naša procena epidemiološke situacije je da je ona trenutno nesigurna ili možemo reći neizvesna – kaže Stanković.


Na svu sreću, klinička slika dvanaestoro obolelih od bruceloze nije ozbiljnija, tako da njihovo stanje nije zahtevalo bolničko lečenje, već su terapiju dobijali u ambulanti Infektivnog odeljenja u Vranju.

Ovakvih epidemija je već bilo ranije, a poslednja je bila 2014. godine u Novom Selu, na području opštine Bujanovac.

U ovom slučaju, opasna je odomaćena navika kod naših ljudi da iz zdravstvenih razloga koriste nekuvano kozije mleko i tako napravljen sir.

- Kao preventiva kod bruceloze se preporučuje obavezno kuvanje mleka.

Moguće je da do zaraze dođe i kontaktom prilikom porođaja koza ili ovaca i mi vršimo i preventivni vaspitni rad na terenu
– iznosi Stanković.

Bruceloza je bakteriološko oboljenje, kod koje je prisutna je malaksalost, glavobolja, groznica i jeza koje prethode porastu temperature.

Početak bolesti može biti i postepen sa neodređenim simptomima kao što su umor, glavobolja, bol i slabost u mišićima i zglobovima, depresija, smanjena radna sposobnost.

Kod težeg stepena oboljenja može doći i do oštećenja jetre.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: