Oprez: Povećana koncentracija ČAĐI u vazduhu

Lokalne vesti - Petak 19.01.2018 - 09:23

Instrumenti Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju su tokom četiri dana u decembru zabeležili pojačanu koncentraciju zagađenja vazduha na teritoriji grada.

Individualna ložišta i kotlarnice odgovorne za čađ u vazduhu FOTO: D. Ristić/OK Radio Individualna ložišta i kotlarnice odgovorne za čađ u vazduhu FOTO: D. Ristić/OK Radio

U decembru su na dva merna mesta na kojima se mere količine štetnih čestica u vazduhu u Vranju tokom četiri dana izmerene koncentracije čađi preko maksimalno dozvoljene vrednosti.

Maksimalna dozvoljena vrednost čađi je 50 mikrograma po kubnom metru dnevno, a u decembru je najviša izmerena vrednost iznosila 84,7 mikrograma.

Takođe, jedan dan u decembru je bio sa koncentracijom iznad granične vrednosti imisije za azot dioksid za jedan dan, ali ne i preko tolerantne vrednosti imisije za azot dioksid.

Dr Nevenka Stanojković, lekar specijalista higijene ZZJZ kaže da se radi o uobičajenoj pojavi za ovo doba godine.

- U zimskim mesecima se, pored zagađujućih materija iz motornih vozila, povremeno javlja povećana koncentracija čađi iz individualnih ložišta i kotlarnica, koja se javlja usled sagorevanja fosilnih goriva.

Obično su to dani sa povećanom vlažnošću vazduha, niskom temperaturom i smanjenim strujanjem vazduha, zagađujuće materije se tada rastvaraju u kapljicama magle
– pojašnjava dr Stanojković.

Stanje nije alarmantno, ali bi tokom tih dana trebalo povećati oprez, naročito kada se radi o osetljivim grupama stanovništva.

- Kako je reč o povećanju koncentracije zagađujućih materija tokom manjeg broja dana, na radi se o hroničnom zagađenju.

Ipak, deca, trudnice, stariji i oboleli od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti bi trebalo da što manje borave napolju, a svima se savetuje izbegavanje većih fizičkih aktivnosti na otvorenom prostoru
– ističe dr Nevenka Stanojković.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: