Orbović: JURA simbol šikaniranja radnika u Srbiji

Lokalne vesti - Četvrtak 05.05.2016 - 13:23

Ljubisav Orbović, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, pred sednicu Veća u Vranju, kaže za OK Radio da se u ostvarivanju osnovnih prava radnika u Srbiji, pored sindikata, mora uključiti i država, da bi se sprovodili Ustav i zakoni ove zemlje.

Orbović: Spremamo proteste ispred Orbović: Spremamo proteste ispred

On je potvrdio saznanja novinara koja su izneta na uvid javnosti poslednjih dana da se prema radnicima u „Juri“ u Leskovcu postupa krajnje nekorektno, bez poštovanja elementarnih, ne samo radnih, već i ljudskih prava.

Orbović iznosi da je tačno da je ova kompanija otvorila tri fabrike u Srbiji u kojima je zaposleno oko 6.000 ljudi, ali je tačno i da se u njima dešavaju šikaniranja velikih razmera i da se radnicima ne dozvoljava sindikalno organizovanje.

- Mislim da je „Jura“ simbol nepoštovanja radničkih prava u Srbiji, ali i Ustava i zakona ove zemlje.

Imali smo brojne pokušaje i mi i drugi sindikati da organizujemo sindikat u tim fabrikama, što nam nije dozvoljeno
– iznosi Orbović.

On kaže da u tim fabrikama radnici vrlo lako dobijaju otkaze, čak i oni koji odu na bolovanje, pa onda moraju da rade bolesni i pod temperaturom, a dešava se i da padaju u nesvest.

- Čak se ide dotle da se oni radnici koji ne ispune normu, obeležavaju žutim majicama, što je jasno na šta asocira i što je prosto neprihvatljivo.

Na žalost, veliki je strah samih radnika da uopšte iznesu svoje probleme, a nepostojanje sindikata samo pogoršava situaciju
– kaže Orbović.

On iznosi da „Jura“ nije nikako jedina kompanija koja ne poštuje radnička prava i da među njima ima i domaćih firmi.

Orbović smatra da pored pojačanih aktivnosti sindikata i pravna država mora da reaguje.

- Mi pokušavamo da idemo legalnim putem i trudimo se da inspekcija što češće interveniše i radi svoj posao.

Spremamo se da u narednom periodu češće okupljamo radnike ispred takvih fabrika i da u znak protesta iskazujemo nezadovoljstvo.

Drugo, uputili smo dopise evropskoj i svetskoj sindikalnoj organizaciji, ukazujući na najveće probleme u Srbiji, kao što su problemi radnika u „Juri“
– kaže Orbović.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: