PAO TENDER: Nabavka špriceva za ZC mimo zakona

Lokalne vesti - Petak 18.09.2015 - 12:31

Republička komisija za zaštitu prava ponuđača usvojila je zahtev beogradskog dobavljača lekova i sanitetskog materijala „Sanomed“ d.o.o. i delimično poništila otvoreni postupak javne nabavke sanitetskog potrošnog materijala koji je sproveo Zdravstveni centar Vranje.

Javne nabavke ZC-a padaju jedna za drugom FOTO OK Radio Javne nabavke ZC-a padaju jedna za drugom FOTO OK Radio

Komisija je rešenjem obavezala vranjski ZC da „Sanomedu“ na ime troškova postupka isplati 91.250 dinara u roku od petnaest dana od prijema rešenja.

Osim finansijske štete delimičnim poništenjem postupka prolongirana je nabavka navedenih proizvoda zbog čega trpe pacijenti, a ZC nestašicu u međuvremenu mora da pokriva pozajmicama od drugih zdravstvenih ustanova u okrugu.

Beogradska firma povela je postupak pred Republičkom komisijom u junu ove godine, nakon što je ZC Vranje ugovorom (odluka br. 01-1516) za partiju br. 82 (proizvodi „Medrad dual“ - špricevi i konektori ili ekvivalent za ove proizvode) posao javne  nabavke poverio niškoj firmi „Tren“ d.o.o.

Prethodno je Republička komisija u više navrata poništila javne nabavke Vranjanaca na kojima je niška firma birana za dobavljača.

Poslednji put u julu ove godine kada je beogradska kompanija „Premium surgical company“ podnela zahtev u vezi sa nabavkom titanijumskih klipseva za endoskopiju na kome je ZC takođe favorizovao Nišlije.

U najnovijem slučaju, naručilac (ZC Vranje) naveo je da ukupna procenjena vrednost javne nabavke iznosi 42 miliona dinara, a procenjena vrednost samo za pomenutu, spornu partiju br. 82 oko 1,2 miliona dinara.

Glavna primedba Beograđana bila je ta da se iz odluke  o dodeli ugovora niškom „Trenu“ ne vidi na osnovu čega su u stručnim službama ZC Vranje zaključili  da je izabrani dobavljač ponudio proizvode koji predstavljaju ekvivalent traženim „Medrad“ proizvodima, da se za infuziono crevo koje su ponudile Nišlije ne može ustanoviti ko je proizvođač, te da špricevi ne odgovaraju zahtevu iz konkurske dokumentacije.

Iz Službe za javne nabavke ZC Vranje poslat je odgovor Republičkoj komisiji koji je predstavljao neuspešni pokušaj negiranja navoda „Sanomeda“.

- Infuzioni produžetak omogućava bolji pristup pacijentu i poboljšava njegov komoditet. Izabrani ponuđač je dostavio uzorak u originalnom pakovanju sa jasnim definisanjem proizvoda i proizvođača.

Primedbe za špriceve ne stoje jer se kontrastno sredstvo i fiziološki rastvor podešavaju na radnoj stanici - objasnili su iz ZC, ali njihovi argumenti nisu uvaženi.

Republička komisija ocenila je da ZC nije postupio u skladu sa članom 93, stav 1 Zakona o javnim nabavkama po kome postoji obaveza naručioca da zatraži od izabranog ponuđača dodatne relevantne dokaze i izjavu proizvođača ponuđenog proizvoda (u ovom slučaju su to bile kineska i mađarska kompanija) da izabrana ponuda ispunjava konkursnom dokumentacijom zahtevane tehničke karakteristike.

ZC Vranje je sada u obavezi da ponovi postupak i zatraži dostavljanje relevantnih dokaza kojima bi se ustanovilo da li je ta ponuda odgovarajuća i prihvatljiva i da otkloni sve propuste i nepravilnosti koje je Republička komisja za zaštitu prava ponuđača konstatovala rešenjem.

Protiv odluke ove komsije ne može se izjaviti žalba, a ZC ima pravo pokretanja upravnog spora pred Upravnim sudom u roku od trideset dana od dostavljanja odluke.

Zvaničnici ZC Vranje konstantno u izjavama za medije tvrde da sve javne nabavke sprovode u skladu s zakonom.

Izvor OK Radija iz ZC Vranje koji je insistirao na anonimnosti kaže da „neki ljudi iz menadžmenta koji sede u komisijama za javne nabavke vrše neposredan pritisak na druge članove tenderskih komisija po partijama da se prihvate određene ponude“.

- Oni lično odlučuju ko će proći na tenderu. Nisu bitni ni uslovi, ni kriterijumi, ni kvalitet, bitno je da se neko progura zarad „viših interesa“. Radi se zapravo o privatnim, finansijskim interesima - kaže izvor OK Radija.

Ovo nije prvi put da „Sanomed“ d.o.o. dobija postupak protiv ZC. Beograđani su u oktobru 2014. godine takođe dobili postupak protiv ZC Vranje u vezi sa javnom nabavkom JN 08/14, partija 137 - špricevi i konektori.

Zdravstveni centar platio je i tada troškove postupka zaštite prava „Sanomedu“ u iznosu od 91.250 dinara.

Dejan Dimić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: