POBUNA KOD TRGOVIŠTA: Meštani NE DAJU Pčinju!

Lokalne vesti - Utorak 15.08.2017 - 12:37

Vranje - Meštani Radovnice kod Trgovišta digli su svojevrsnu pobunu, braneći da jedna beogradska firma kod njihovog mesta pregradi Pčinju za potrebe akumulacije buduće hidroelektrane.

Pčinja kod Trgovišta - iustracija FOTO OK Radio Pčinja kod Trgovišta - iustracija FOTO OK Radio

Prema priči Dragana Bogdanovića, predsednika MZ Radovnica, meštani već čitavo leto negoduju i ne dozvoljavaju da se gradi vodozahvat, jer bi na taj način sva voda iz Pčinje koju koriste za navodnjavanje svojih njiva, bila preusmerena u drugom pravcu.

Na protestima nije bilo incidenata, a dolazila je i policija.

Poslednjih dana oko 60 meštana nije dozvolilo radnicima da priđu do mesta gde bi trebalo da bude izgrađena akumulacija.

Oni su pokušavali prvo da urade dovod iz buduće akumulacije do hidroelektrane koja je planirana da bude tri kilometra naniže, ali mi nismo dozvolili.

Graditelji imaju neke dozvole za rad, sve ukupno oko 10 dozvola, to mi je potvrđeno i predočeno i iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
- navodi Bogdanović.

Voda iz Pčinje je od životnog značaja za meštane Radovnice zbog poljoprivrede i zemlju koju obrađuju, a na reci uzvodno postoji već mini hidroelektrana.

- Trenutno se radi na hidroelektrani, dok tri kilometra uzvodno, meštani brane reku kako bi sprečili izgradnju vodozahvata, koji bi trebalo da bude u centru sela.

Kad to bude izgrađeno, voda iz Pčinje koju koristimo za piće, moraće da prođe turbine, pa tek da ide u crpnu stanicu, čime će biti ugroženo i vodosnabdevanje za 1.500 ljudi.

Za sada nam nije poznato ko je investitor, ko gradi elektranu
- kaže Bogdanović.

Ko gradi hidroelektranu na Pčinji za sada je nepoznato, a niko ni od zvaničnika opštine Trgovište nije mogao da kaže preciznije informacije o tome.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: