Počinje 50. BORINA NEDELJA

Lokalne vesti - Utorak 22.03.2016 - 09:35

„Borina nedelja“, jedna od najstarijih i najznačajnijih književnih manifestacija u Srbiji, počinje u Vranju po 50. jubilarni put u sredu 23. marta.

Mihailović predstavlja najbolju knjigu proze u 2015. godini; Foto: D. Ristić Mihailović predstavlja najbolju knjigu proze u 2015. godini; Foto: D. Ristić

Nakon neizvesnosti, koje su poslednjih godina postale uobičajene pred početak manifestacije, Književna zajednica „Borisav Stanković“ objavila je program dešavanja.

Tradicionalno, na otvaranju će, nakon pozdravne reči Miroslava Cere Mihailovića, besediti prošlogodišnji dobitnik nagrade „Bora Stanković“, Nikola Malović.

O 50 dosadašnjih manifestacija govoriće Ivan Negrišorac, Mihajlo Pantić i Sunčica Denić, a predviđen je i muzički deo, u kome će nastupiti trio u sastavu Miodrag Stojanović – bubanj, Dalibor Mladenović – kaval i Saša Tomić – klarinet.

Narednog dana, u četvrtak, 24. marta, učesnici „Borine nedelje“ će u piščevoj spomen-kući govoriti govoriti o njemu i njegovom delu, a kasnije će u gradskom parku položiti cveće na spomenik velikom piscu.

Narednih dana će u programu manifestacije učestvovati Raša Popov, čiji će portret predstaviti Vitomir Teofilović i pesnik Jovan Zivlak.

O savremenoj srpskoj prozi će govoriti Vasa Pavković i Dejan Simonović, a u okviru „Kosovskog poetskog mozaika“ biće predstavljeni Dragomir Kostić, Živojin Rakočević i Žarko Milenković.

O temi ovogodišnje manifestacije, „Bora Stanković danas“, govoriće Jovan Delić, Danica Andrejević i Aleksandar Jovanović.

Poslednje veče manifestacije biće posvećeno ovogodišnjem dobitniku nagrade „Bora Stanković“ za najbolju knjigu proze u 2015. godini, Milisavu Saviću.

O njegovoj knjizi „La sans pareille – ljubavni roman sa dodacima“ govoriće Radivoje Mikić, Goran Maksimović, Slađana Jaćimović i Nenad Šaponja.

Novčani deo nagrade iznosi 2.000 evra.

Milisav Savić je 25. po redu dobitnik ove prestižne književne nagrade, a cela manifestacija će se odvijati u znaku jubileja, 140 godina od rođenja Borisava Stankovića.

Poslednje veče biće organizovano u sali Doma vojske, a ostali programi će se odvijati u Galeriji Narodnog muzeja, budući da je došlo do dogovora između lokalne samouprave i Književne zajednice.

Nedelju dana pred početak „Borine nedelje“ saopšteno je da su i Grad Vranje i Književna zajednica učinili napore da se jubilarna manifestacija održi u regularnim uslovima, pa će Grad finansijski i organizaciono pomoći njeno održavanje.

  • Program 50. "Borine nedelje".jpg
  • OK Radio

    Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

    Komentari

    Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

    Ostavite komentar:

    Ime:
    Email:
    Komentar: