POLICIJA: NULTA tolerancija za korupciju

Lokalne vesti - Nedelja 16.10.2016 - 22:57

Vranje - Organizovane kriminalne grupe sa područja Jugoistočne Evrope u toku prošle godine na ilegalnim migrantima zaradile su oko šest milijardi evra, procene su evropskih službi bezbednosti.

Korupcija, gorući problem svih policija Evrope FOTO Thinkstock Korupcija, gorući problem svih policija Evrope FOTO Thinkstock

Iako združene snage vojske i policije Srbije preduzimaju sve  mere na granici kako u zemlju ne bi ulazili  ilegalni migranti, svakodnevno se dešava da takve grupe ljudi budu otkrivene negde unutar Srbije, ili pak na nekom prelazu na izlazu iz zemlje.

Ovakve situacije, uprkos činjenici da se granica ne može hermetički zatvoriti, pokazuju da je neko u sistemu kontrole zakazao, bilo da je reč o policiji, vojsci ili carini, namerno ili slučajno.

Svakodnevna hapšenja  i otkrivanje migranata pokazuju da  u ovim službama verovatno ima i korupcije i takvih službenika koji su spremni da zažmure pred činjenicom bilo kojeg oblika kriminala, pa i ilegalnih migranata.

Prema oceni Antona Travnera, direktora Programa granične bezbednosti DCAF - Centar za bezbednost, razvoj i vladavinu prava Ljubljana, krijumčarenje migranata je veoma unosan biznis, a u ovakve aktivnosti uključeni su kriminalci iz čitavog regiona.

- Kriminalci rade zajedno, jer takva saradnja među njima ide lakše, nego li saradnja regionalnih policija, koju treba potvrditi kroz različitu papirologiju, a kod kriminalaca, jedini jezik je novac.

Bilo je akcija kada su velike grupe ilegalnih migranata balkanskom rutom stizale od Bliskog Istoka do Austrije, a da  nije bilo ni jednog indikatora korupcije u sistemima kontrole.

Budući da smo svi ljudi, znamo da korupcija postoji, znamo da je korupcije bilo, da je ima i da će je biti. Samo se nadam da će toga što manje biti.

Jedan od rezultata zajedničkih akcija policija u regionu, kao što je nedavno završena akcija “Avala”, ili prošlogodišnja “Koštana”, je i borba protiv korupcije.

Za sada, za vreme zajedničkih akcija na graničnim prelazima, nije bilo ni jednog primera korupcij
e - navodi Travner.

On je naveo i da je imao lično iskustvo da mu je na granici jedne od zemalja u regionu policajac tražio novac, a da vozači kamiona često prepričavaju kako su bili u situacijama da se od njih takođe traži novac kako bi policajci ili carinici  “zažmurili”, a oni prošli bez većih problema i kontrole onoga što prevoze.

- Dobra stvar, koja je svakako unapređena i kroz zajedničke međunarodne akcije, je da je ovakvih pojava sve manje i manje.

Još uvek ima kukolja u žitu, ali sam uveren da će to biti svedeno na nulu, vremenom.

Veoma je bitno da policijska rukovodstva imaju nultu toleranciju prema ovakvim pojavama.

Za ovakve stvari nema tolerancije, i za svaki slučaj, kada se za njega dozna, bitno je da se postupa kao sa svakim kriminalcem, jer i to je kriminal
- poručuje Travner.

Govoreći o problemu korupcije u državnim organima Igor Živković, načelnik PU Vranje, podsetio je da su koruptivna dela obostrano korisna, kako za onoga koji inicira korupciju, tako i za onoga koji prima mito, i nastavlja dalje taj proces.

- Česte su situacije da u proceduri lica koja su oštećena, ili lica koja daju i primaju mito, neće da sarađuju, pa takva javna pogovaranja o korupciji, ne mogu da se finaliziranju na sudu.

MUP Srbije sprovodi sve procedure koje se tiču operativno taktičkih mera, da iole mimo tih ličnih dokaza obezbedi i dokaze da ti sudski procesi budu efikasni.

Dođemo u situaciju da nemamo prijavu, da nemamo pojavau, i onda sudski procesi su dugi i neizvesni, a krajnji rezultati za nas poražavajući.

U saradnji sa drugim državnim organima predizimaju i preduzimaće se u buduće sve mere na suzbijanju svih tih koruptivnih delikata
- ubeđuje Živković.

U tom kontekstu  Živkovićevih pojašnjena i najava, Anton Travner kaže da su njegovi utisci, koji su poduprti i činjeničnim dokazima, takvi da je srpska policija među boljima u regionu, kao i da je veoma brzo napredovala u reformama, pa i u suzbijanju korupcije na svim poljima, pa i u svojim redovima.

- Srpska policija je jako dobro organizovana, i jedna je od boljih u regionu . Rukovodstvo srpske granične policije je proaktivno.

Kad god imamo sastanke sa srpskom policijom, moje su impresije takve da smatram da su oni visoko profesionalni, što ne mogu da kažem za policiju kada boravim u drugim zemljama u regionu
- kaže Traver.

Jedna od poslednjih akcija srpske policije desila se upravu na području koje pokriva PU Vranje, kada je zaplenjeno 16.000 boksova cigareta iz šverca, namenjenih tržištu Slovenije.

To je druga po veličini zaplena u Srbiji ove godine, pa načelnici policijskih uprava sa juga Srbije iz Vranja, Leskovca i Niša, kao i predstavnici srpske granične policije  poručuju da ne tolerišu korupciju.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: