POSLE SVEGA: Sindikat prosvete zadovoljan?

Lokalne vesti - Utorak 10.03.2015 - 08:37

Vranje - Pripadnici Samostalnog sindikata za obrazovanje izrazili su zadovoljstvo kolektivnim ugovorom koji su potpisali sa Vladom Srbije.

Sindikalci smatraju da je no ugovor povoljan po njih Sindikalci smatraju da je no ugovor povoljan po njih

Iako se na potpisivanje čekalo tri meseca, sindikalisti smatraju da je njime postignut optimum u ispunjenju postavljenih zahteva.

Posebna vrednost ugovora je, prema rečima Danče Dodića,  predsednik Okružnog odbora sindikata Pčinjskog okruga,  što će ubuduće i predstavnik sindikata učestvovati u proglašavanju i preuzimanju tehnoloških viškova, što do sada nije bio slučaj.

Ipak, prosvetari su najviše govorili o novcu. Po ugovoru, predviđeno je da svi zaposleni u obrazovanju ove godine dobiju još po jednu platu, u vidu nagrade, o čemu će se tek pregovarati sa nadležnima.

Nagrade koje su prosvetari dobijali za Svetog Savu i Vidovdan biće objedinjene u jednu ngradu, ali sa povećanim novčanim iznosom.

Novi kolektivni ugovor predviđa i još jednu jubilarnu nagradu, ovoga puta za 35. godina radnog staža i to u visini dve bruto zarade republičkog proseka.

Novina za koju su se prosvetari zalagali je isplata otpremnine za one koji odlaze u penziju u visini od tri zarade u bruto iznosu.

Po rečima Danče Dodića tehnološki viškovi neće biti rešavani samo u okviru pojedine Školske uprave, već na nivou čitave Srbije. To praktično znači da pravo na dopunjavanje časova do pune norme zaposleni može da ostvari i van Vranja.

- U početku pregovora bilo je predviđeno čak i nacrtom zakona o osnovama sistema obrazovanja da se tehnološki viškovi  više ne rešavaju.

Tehnološke viškove bi proglašavali direktori u skladu sa zakonom, a onda raspisuju konkurs i po zakonu i svom nahođenju shodno svojim ovlašćenjima primaju zaposlene ostavljajući prosvetare sa nedovoljnim brojem časova na milost i nemilost svoje sopstvene sudbine – kaže na kraju Dodić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: