POTVRĐEN novi slučaj MALIH BOGINJA

Lokalne vesti - Sreda 01.11.2017 - 11:21

Na jugu Srbije potvrđen je i drugi slučaj oboljevanja od malih boginja, potvrđeno je OK Radiju u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju.

ZZJZ: U novom slučaju, radi se o lakšoj formi oboljenja FOTO: D. Ristić/OK Radio ZZJZ: U novom slučaju, radi se o lakšoj formi oboljenja FOTO: D. Ristić/OK Radio

Rezultati analiza Instituta „Torlak“ potvrdili su prisustvo morbila kod dvadesetjednogodišnje devojke iz Bujanovca, koja studira u Prištini.

- Kako je reč o lakšoj formi oboljenja, pacijentkinja nije hospitalizovana već se nalazi u kućnoj izolaciji – kaže za OK Radio epidemiolog vranjskog ZZJZ, dr Goran Ristić.

U ovoj ustanovi, kao i u drugim zdravstvenim institucijama, sprovode se mere na suzbijanju moguće epidemije malih boginja, koje su inicirane sa republičkog nivoa.

- Sprovedene su pooštrene mere nadzora u svim Domovima zdravlja u okrugu i dodatne mere nadzora na nivou žarišta.

U Domu zdravlja u Bujanovcu se radi u koordinaciji sa akcijama koje sprovode više zdravstvene institucije
– kaže dr Ristić.

U Bujanovcu je u toku sprovođenje hitne vakcinacije dece protiv malih boginja, koja predstavlja jedinu zaštitu od ovog potencijalno opasnog oboljenja.

Prvi sumnjivi slučaj malih boginja na jugu Srbije pojavio se 13. oktobra kod studenta iz Bujanovca, koji je bio u kontaktu sa obolelima u Prištini.

On je bio smešten na Infektivnom odeljenju vranjske bolnice, a prisustvo morbila je potvrđeno nedelju dana kasnije.

- Njegovo zdravstveno stanje i klinička slika su se poboljšali i kada je ustanovljeno da više nije zarazan, pušten je kući – kaže dr Goran Ristić.

Epidemija malih boginja je tokom oktobra registrovana na teritoriji Kosova i Metohije, a prema novinskim izveštajima, jedno dete je umrlo od ovog oboljenja.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: