POVRATAK KOMESARSKOG SOCIJALIZMA: Zabranjena predstava VOĐA

Lokalne vesti - Četvrtak 10.11.2016 - 13:23

Izvođenje predstave „Vođa“ grupe “Cug” iz Vranja otkazano je dan pre zakazanog termina u Centru za kulturu Rakovica, pod obrazloženjem da „zbog trenutne situacije u zemlji, nije zgodan trenutak za igranje ove predstave“.

Detalj iz predstave FOTO FB Detalj iz predstave FOTO FB

Ova postavka vranjskih amatera rađena je po istoimenoj satiričnoj pripovetki klasika srpske knjievnosti, Radoja Domanovića.

Reditelj komada Bojan Jovanović kaže za OK Radio da je izvođenje zakazano još prošlog meseca i da oko toga nikakvih problema nije bilo.

- Ja sam u sredu poslao snimak predstave i objavu sa gradskog sajta, budući da je komad rađen uz finansijsku podršku grada Vranja.

Samo par sati nakon toga, direktorka Centra mi je telefonom saopštila da se predstava otkazuje.

Iako na njihovom zvaničnom sajtu stoji da je otkazivanje nastalo iz tehničkih razloga, meni je usmeno rečeno da „nije zgodan trenutak zbog trenutne situacije u zemlji“
– kaže Jovanović.

On navodi da u svojoj dosadašnjoj karijeri nije imao, niti je čuo za slučaj da se neka predstava otkazuje dan pred izvođenje i to uz ovakvo objašnjenje.

- Dešava se da se predstava otkaže zbog nepredviđenih okolnosti i lakše bi mi bilo da su mi rekli da je pukla neka cev ili slično, ali ovakvo objašnjenje mi je baš zasmetalo – iskren je Bojan.

Kako je istog dana „Vođa“ odigran na festivalu u Ubu, održan je i okrugli sto, uz prisustvo eminentnih srpskih teatarskih stvaralaca, kao što su Željko Hubač i Olga Dimitrijević, čija je zajednička ocena da se u ovom slučaju radi o otvorenoj cenzuri.

Predstava „Vođa“ je do sada imala brojna izvođenja, bila je učesnik pet festivala na kojima je pobrala ukupno 22 nagrade.

Bojan Jovanović kaže da se izvođenje širom zemlje i regiona nastavlja, a očekuje ih selekcija na još nekim festivalima.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: