Pravna novina: MEDIJACIJA za mirno rešavanje spora

Lokalne vesti - Četvrtak 25.01.2018 - 10:51

U Osnovnom sudu u Vranju uskoro bi trebalo da zaživi nova praksa rešavanja pravnih sporova postupkom medijacije, koja je brža i jeftinija od klasičnih sudskih procesa.

Antić: Medijacija novi način rešavanja pravnih sporova FOTO: OK Radio Antić: Medijacija novi način rešavanja pravnih sporova FOTO: OK Radio

Medijacija je proces pregovaranja i posredovanja između dve strane koje dobrovoljno nastoje da svoj sporni odnos reše putem pregovaranja, odnosno, posrednika – medijatora i tako postignu sporazum.

Ova novina u našem pravnom sistemu, ustanovljena Zakonom o medijaciji, razlikuje se od sudskog postupka koji je formalan i za tuženu stranu prinudan.

Ivana Antić, jedna od pet licenciranih medijatora na području Pčinjskog okruga, za OK Radio objašnjava šta donose zakonske novine.

Prema njenim rečima, sudski postupak je po pravilu javan, u njemu se izvode dokazi i fokusira se na tačke o kojima se stranke ne slažu, a zatim sudija donosi presudu.


Ovakav proces često dugo traje i iziskuje znatne troškove.

- Suprotno tome, medijacija je neformalan dobrovoljan privatni proces gde se pregovara i fokusira na tačke u kojima se stranke slažu.

Tokom medijacije, odluku donose same stranke, zaključuje se sporazum, a sam postupak je hitan i veoma jeftin
– pojašnjava naša sagovornica i naglašava da su usluge medijatora besplatne.

Svi zainteresovani za rešavanje sudskih sporova putem medijacije mogu se javiti Info službi Osnovnog suda u Vranju, koja je osnovana na inicijativu predsednika ovog suda, Stojadina Stankovića.

Po proceduri, sva zainteresovana lica popunjavaju upitnik u Osnovnom sudu, u kojem se izjašnjavaju da li žele da nastave sudski postupak koji je u toku ili su saglasni da spor reše mirnim putem u postupku medijacije.

Antićeva navodi da želi da se ovim putem, u ime svojih kolega medijatora, zahvali predsedniku Osnovnog suda u Vranju Stojadinu Stankoviću na odličnoj saradnji i nesebičnom zalaganju na primeni nove prakse.

Medijacija se u Srbiji sprovodi na inicijativu Ministarstva pravde, uz podršku Partnera za demokratske promene i Nacionalnog udruženja medijatora Srbije, a uz finansijsku podršku Evropske Unije.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: