PROGRES I CESID: Građani zadovoljniji radom lokalnih samouprava

Lokalne vesti - Utorak 30.01.2018 - 08:29

Vranje - Rezultati istraživanja koje je u oktobru i novembru sproveo CESID za potrebe razvojnog programa Evropski PROGRES u 34 opštine na jugu i jugozapadu Srbije, pokazuju da su u odnosu na period od pre četiri i sedam godina, građani zadovoljniji radom i funkcionisanjem lokalnih samouprava.

Aritonović, Milenković i Vujačić. Foto: S.Tasić/OK Radio Aritonović, Milenković i Vujačić. Foto: S.Tasić/OK Radio

Rezultati istraživanja do kojih je došao CESID, predstavljeni su prvo u Vranju.

U anketiranju je učestvovalo blizu 8.500 ispitanika južne i jugozapadne Srbije, u regionu gde živi preko milion stanovnika.

Nacionalni menadžer Evropskog PROGRES - a Marko Vujačić je rekao da treći uzastopni ciklus istraživanja sadrži ključne nalaze koji mogu da posluže kao smernice za dalje unapređenje rada lokalnih samouprava.

- Program ima za cilj da podrži razvoj lokalnih samouprava, a rezultati istraživanja predstavljaju jedan važan izvor  podataka  za dalje delovanje lokalnih administracija.

Oni govore o tome kako građani vide i doživljavaju rad  lokalnih samouprava, kojim oblastima su zadovoljni, šta treba popraviti, poboljšati i popraviti
- ukazao je Vujačić.

Ivo Čolović i Bojan Klačar iz CESID - a predstavili su rezultate i pretežno pozitivne trendove u većini oblasti, zaključujući da građani, u odnosu na prethodna dva istraživanja, bolje ocenjuju rad lokalnih administracija, ali i da smatraju da te trendove treba održati i unaprediti.

- Rezultate bi trebalo posmatrati i u političkom kontekstu.

Građani imaju utisak da se situacija stabilizovala na političkom i ekonomskom nivou, kako na lokalu, tako i na regionalnom i republičkom nivou.

Što se tiče ocene rada opštinskih službenika, istraživanje je pokazalo da su se tu stvari promenile na bolje i da građani daju pristojne ocene za ono kako obavljaju posao zbog kog odlaze u opštinu
  - naveo je Čolović.

Bojan Klačar je naveo podatak da građani u ovom delu Srbije smatraju da u pogledu razvoja najviše treba ulagati u poljoprivredu.

- Privredna oblast u koju bi trebalo najviše ulagati je poljoprivreda i tako smatra 44 odsto ispitanika.

Posle nje, laka industrija bi prema mišljenju građana trebalo da bude oblast u koju bi trebalo najviše ulagati.

Takođe, najviše građana smatra da bi trebalo ulagati u zdravstvo, kanalizaciju i vodovod, u kontekstu poboljšanja uslova života
- dodaje Klačar.

Iako dosta ljudi prepoznaje da živi malo bolje u odnosu na pre četiri godine,  i to 13 odsto ispitanika, treba ukazati i da veliki broj i dalje živi loše ili isto.

Takođe, istraživanje je pokazalo ad su najveći bezbednosni problem na ovim prostorima loša infrastruktura, psi lutalice i kriminal.

Prezentaciji rezultata istraživanja prisustvovali su Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, Dušan Aritonović, načelnik GU, Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz Surdulice i Preševa.

Istraživanja o zadovoljstvu građana na jugu i jugozapadu Srbije finansijski su podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: