Promovisano kapitalo delo DRAGANA MIKIĆA

Lokalne vesti - Subota 02.07.2016 - 10:48

Beograd, Vranje - Knjiga doktora Dragana Mikića, rođenog Vranjanca, „Zarazne bolesti u srpskom narodu i vojsci tokom ratova u 20 veku“ promovisana je u petak u Domu Vojske u Beogradu.

Vranjanci na delu: Popović i Mikić FOTO MC Odbrana Vranjanci na delu: Popović i Mikić FOTO MC Odbrana

Urednica izdanja Marjana Sandić rekla je da knjiga predstavlja analizu zaraznih bolesti od Balkanskih ratova do NATO bombardovanja u Srbiji.

- Predstavljeno je mnogo svetlih primera, ali su otvorena i pitanja kako bi sve izgledalo da se drugačije postupalo - rekla je Sandić.

Recenzent knjige Branislav Popović kazao je da je pristup profesora Mikića „specifipčan, jedinstven i originalan“.

- Mikić je dao originalan doprinos pitanju istorije medicine – kazao je Popović i dodao da je Mikić deo grupe koja se od 2007. do 2014. godine bavila istraživanjem razvoja saniteta Vojske Srbije.

Mikić je rekao da je istraživajući rad vojnih saniteta u ratovima uvideo da su gradjani u Srbiji u ratovima češće „stradali od epidemija zaraznih bolesti, nego od metka“.

- Bio sam zadivljen žrtvama koje su lekari podneli.. Bio sam razočaran zbog nemoći našeg saniteta, ali i zbog propusta koji su se dešavali – kazao je Mikić na promociji knjige.

On je dodao da je neophodno da se epidemije zaraznih bolesti stalno izučavaju „da ih se plašimo, da stanovništvo u tom pogledu prosvećujemo, jer zarazne bolesti, posebno u vreme prirodnih i ratnih katastrofa dolaze kad im se ne nadamo, kada se opustimo i kada zaboravimo”.

Vranjanac Dragan Mikić je načelnik prvog odeljenja za infektivne i tropske bolesti na Vojno-medicinskoj akademiji i profesor na toj akademiji.

Na konferenciji je predstavljena i knjiga „Od partizanskog saniteta do službe vojske“ čiji je jedan od autora general-major Vojske Srbije u penziji Branislav Popović, koji je takođe Vranjanac.
 

    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: