PROSVETARI: Nema para, nema ni nastave!

Lokalne vesti - Petak 01.09.2017 - 13:16

Neuređen opšti sistem obrazovanja i loša finansijska situacija , kao i iznenadni tehnološki viškovi, razlozi su za jednodnevni štrajk, u koji je na početku nove školske godine stupila Unija prosvetnih sindikata Srbije, koja je tim povodom u Vranju održala i protestnu tribinu.

Istrajni u zahtevima. Foto: S.Tasić/OK Radio Istrajni u zahtevima. Foto: S.Tasić/OK Radio

Dušan Mladenović, predsednik Unije prosvetnih sindikata u Vranju, kaže da su problemi  koncipirani u tri tačke, iako su mnogo veći i obuhvatniji, i kao takvi predočeni Ministarstvu prosvete.

- Nivo primanja u prosveti je na nivou od pre desetak i više godina i iznosi oko 18 odsto manje u odnosu na republički prosek.

Prosečna plata za sedmi stepen stručne spreme i punim fondom časova,  u prosveti iznosi oko 41.000 dinara.

U prosveti radi oko 75 odsto visokoobrazovanih, a država se odnosi prema njima na ovakav način.

Naši mehanizmi borbe su radikalizacija štrajka i nastavak sindikalne borbe, kako bismo istrajali u ostvarivanju svojih prava
- najavljuje Mladenović.

Tribini u Vranju prisustvovali su prosvetari i iz ostalih škola u Pčinjskom okrugu.

Prosvetari će između ostalog zahtevaju povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama i potpisivanje Protokola o zaradama na osnovu koga će plate u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka.

- Neuređeni sistem u obrazovanju manifestovan je još jednom  31. avgusta kada su škole dobile obaveštenje da s emenja plan i program za određeni obrazovni profil u mašinskim školama, čime su od jednom, poslednjeg dana pre početka školske godine stvoreni tehnološki viškovi.

Tom odlukom, mnogi profesori će imati 15 odsto manje časova, a najmanji je problem u poslednjem trenutku prilagoditi način rada, plan i program
- pojašnjava Mladenović.

On dodaje i da je to tipičan primer onoga kako ne bi trebalo da se u prosveti postupa.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: