Protest ispred Geoxa: Radnik nije rob

Lokalne vesti - Četvrtak 20.10.2016 - 12:40

Ispred fabrike kompanije „Geox“ u Vranju, u četvrtak u podne su aktivisti Udruženih sindikata „Sloga“ održali protest i performans pod nazivom „Radnik nije rob“, uz prisustvo predstavnika medija i tek nekoliko građana.

Veselinović: Trebaće im pelene; FOTO: D. Ristić/OK Radio Veselinović: Trebaće im pelene; FOTO: D. Ristić/OK Radio

Na protestu su govorili predsednik Udruženih sindikata „Sloga“, Željko Veselinović, potpredsednik sindikata Vladimir Radosavljević, otpuštena radnica „Geoxa“ Gabrijela Krstić, Vladimir Davidović, predstavnik SKOJ-a, a vranjski umetnik Svetislav Stojanović Kajzer je izveo umetnički performans.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ je ovaj protest označio kao početak kampanje koj će ovaj sindikat voditi protiv svih kompanija u Srbiji koje se prema zaposlenima odnose „robovlasnički“.

On je izrazio razočarenje neodazivanjem građana Vranja na protest, jer nisu svesni da, kako je rekao, u 21. veku u Vranju imamo kompaniju koja se prema radnicima odnosi kao prema robovima i koji se teraju da nose pelene da ne bi išli u toalet.

- Ta bivša direktorka Ticijana, koja je radnike terala da nose pelene umesto da idu u toalet je zbog maltretiranja i vređanja na nacionalnoj osnovi i maltretiranja vraćena u Italiju.

Time su oni priznali njenu grešku i priznali da se prema zaposlenima vrši tortura i šikaniranje.

Oni su danas doveli privatno obezbeđenje da ispadne da smo mi neki huligani koji hoće da upadnu u fabriku.

Naravno da mi to nećemo, ali ja obećavam da ću ukoliko pobedim na predstojećim predsedničkim izborima, na koje nameravam da se kandidujem, sve koje u kompanijama maltretiraju radnike, isterati iz zemlje jer krše njene zakone
– rekao je Veselinović.

On je istakao da „Geox“ nije jedini takav primer i da je još gore stanje u „Juri“.

- Ispred „Jure“ ćemo organizovati veliki miting, jer želimo da pokažemo građanima Srbije da od države neke firme dobijaju desetine hiljada evra subvencija po zaposlenom, a da potom radnicima isplaćuju minimalce i tretiraju ih kao robove.

To nisu nikakvi investitori, već narodski rečeno, obične bitange i ja ih pitam da li tako mogu da se prema zaposlenima u Italiji.

Zato ovde želimo da kažemo da radnik nije rob i da radnici u Srbiji moraju da se probude i shvate da se ne borimo za svoja, već njihova prava, da mogu da rade i da se prehrane, a da pritom ne budu ponižavani na najgori mogući način
– istakao je Veselinović.

On je pozvao građane da bojkotuju cipele „Geoxa“, jer ne može, kako je rekao, jedan par cipela da košta kao mesečna zarada jednog radnika.

Gabrijela Krstić, otpuštena radnica „Geoxa“ je ispričala kako je dobila otkaz nakon izražavanja nezadovoljstva zbog prekovremenog rada.

- Radnici u „Geoxu“ su mizerno plaćeni i neki od njih dobijaju koju hiljadu više zahvaljujući tom prekovremenom radu.

Naravno, niko od njih to javno neće smeti da kaže kao ja, koja sam zbog svog obraćanja direktorki u kojem sam navela da oni ne poštuju sopstvene ugovore, sutradan dobila otkaz.

Ja sam, inače, diplomirani sociolog, govorim engleski i italijanski jezik, a u „Geoxu“ sam lepila cipele i tamo ima dosta profesora, pravnika i ekonomista, dok šefovi i kontrolori imaju osnovnu školu ili treći stepen srednje
– navodi Krstićeva.

Njen otac, poznati vranjski umetnik Svetislav Stojanović Kajzer, izveo je umetnički performans u kojem je izneo štand za čišćenje cipela sa natpisima „Za čišćenje cipela plaćam 1.000 dinara“ i „Cipele Geox, popust 50% - 19.000 dinara, samo danas“.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ je na kraju pokušao da, simbolično, predstavnicima “Geoxa“ uruči paket pelena.

- Možda će im trebati da te pelene daju radnicima da ih nose, a ja bih voleo da se svako ko bude teran da ih nosi, obrati nama i mi ćemo ga zaštititi – rekao je Veselinović i najavio formiranje podružnice „Sloge“ u fabrici „Geox“.

On je krenuo ka kapiji fabrike u nameri da lično uruči paket, ali ga je obezbeđenje sprečilo u tome sa obrazloženjem da je to „privatan posed“.

Veselinović je zbog toga, paket pelena ostavio ispred kapije fabrike.
 

    

    

 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: