Puna sala za LIMUNOVO DRVO

Lokalne vesti - Petak 15.04.2016 - 08:55

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju u četvrtak je prikazan dokumentarni film „Limunovo drvo“ o istoimenoj kultnoj beogradskoj grupi koja je krajem sedamdesetih godina predstavljala bazu iz koje su se izrodile neke od najvažnijih grupa srpskog rokenrola.

Zadovoljna publika na projekciji; Foto: D. Ristić Zadovoljna publika na projekciji; Foto: D. Ristić

''Limunovo drvo'' su u Beogradu 1977. godine osnovali Milan Mladenović, kasnije lider grupe EKV, Milan Mikica Stefanović i Dragomir Gagi Mihailović, a koja se raspala 1980. godine.

Od poslednjeg sastava ove grupe nastao je “Šarlo akrobata”, koji je, pak kasnije izrodio grupe “Ekatarina velika” i “Disciplina kičme”.

Dvojica, danas živih, osnivača benda “Limunovo drvo” i njihovi prijatelji sa kojima su sarađivali, u filmu se prisećaju tog kreativnog razdoblja.

Iako nisu objavili nijedan album, kroz svedočenja mnogobrojnih poznatih novinara, ličnosti iz sveta rok muzike i umetnosti, razotkriva se zbog čega je ''Limunovo drvo'' jedan od najvažnijih srpskih muzičkih sastava.
 
Sve to, potkrepljeno je i unikatnim snimcima sa njihova dva koncerta (jedan je iz 1978. godine, a drugi iz 1979. godine) na kojima se jasno čuje neponovljiva energija i originalni autorski pečat.
 
U filmu se, pored Mikice Stefanovića i Gagija Mihailovića, pojavljuju i svedoci tog vremena, beogradski muzičari Dušan Kojić Koja, Srđan Gojković Gile, Zoran Lesendrić Kiki, Zoran Radomirović Švaba i Ljubomir Jovanović Jovec.

O grupi “Limunovo drvo” govore i novinari Branimir Lokner, Momčilo Rajin, Petar Janjatović, Duca Marković, Vlada Janković Džet, Dušan Vesić, Ivan Ivačković, Aleksandar Žikić, Dragan Ambrozić i drugi svedoci vremena u kojem je delovala ova grupa.

Film je premijerno prikazan 25. septembra 2015. godine u Zagrebu (na rodjendan i u rodnom gradu Milana Mladenovića), gde je imao četiri spektakularne projekcije.

Kuriozitet vranjske projekcije je bio taj da je publika u našem gradu bila u prilici da film vidi pre beogradske, koja će tu priliku imati tek 23. aprila, kao i prisustvo Milana Mikice Stefanovića, koji se sa Milanom Mladenovićem osnovao “Limunovo drvo” 1977. godine.

Mikica Stefanović je zahvalio autoru filma Branku Radakoviću što se upustio u stvaranje filma o grupi „Limunovo drvo“.

- Hvala i vama što ste se pojavili u velikom broju, jer je uvek dobro da se prezentuju ovakve stvari koje ne mogu da se vide tako često.

Igrom slučaja, ja sam jedini bio u Beogradu od članova grupe i pomogao sam reditelju da pronađemo svedoke tih davnih vremena i da ih “strpamo” u film
– rekao je Stefanović.

Reditelj Branko Radaković je bio sprečen da dođe u Vranje, zbog priprema za beogradsku premijeru filma, ali se posetiocima projekcije obratio putem video poruke.

- Žao mi je što nisam mogao da dođem u Vranje, iako sam imao jaku želju, ali sam pretrpan obavezama oko narednih projekcija.

Zahvaljujem Slađanu Stojanoviću koji je uspeo da organizuje sve ovo i nadam se da nećete biti razočarani filmom
– poručio je Radaković.

Prikazivanje filma „Limunovo drvo“ u Vranju je realizovano u organizaciji Slađana Stojanovića Frenkija i uz podršku grada Vranja, a ulaz je bio slobodan.

Nakon projekcije, mnogobrojna vranjska publika u Galeriji Narodnog muzeja je svoje zadovoljstvo izrazila dugim aplauzom, a Mikica Stefanović je još sat vremena odgovarao na njihova pitanja.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: