Radioaktivni gromobrani zrače svuda po Vranju!

Lokalne vesti - Ponedeljak 26.05.2014 - 10:20

U Vranju i okolini ima oko 25 radioaktivnih gromobrana koji prete zračenjem stanovništva, upozoravaju iz Agencije za zaštitu od zračenja.

Ilustracija Ilustracija

Kako OK Radio saznaje, Agencija je zatražila izveštaj o tačnom broju tih uređaja u Vranju od gradske uprave, ali se do sada još niko nije oglasio.

– Prema podacima kojima mi raspolažemo, a koji nisu baš pouzdani jer su možda neki skinuti, u Vranju ima oko 25 radioaktivnih gromobrana.

Ima ih na krovovima „Jumka“, „Simpa“, hotela „Vranje“, nekadašnjeg „Poljoprodukta“, „Veme“, rudnika „Grot“, DIV-BAT, „Zavarivača“, hotela „Simpo“ na Pržaru, magacina „Simka“, fabrike stočne hrane,  „Žitomlina“ u Ristovcu, „Živinoprodukta“ u Vranjskoj Banji, flotacije rudnika u Krivoj Feji.

Opet ponavljam, to su podaci koji nisu ažurirani, što znači da ih možda ima manje, a možda i više.

Zato smo zatražili izveštaj iz gradske uprave, međutim, svi gradovi, osim Vranja završili su taj deo posla.

Mi ćemo spisak objekata sa radioaktivnim gromobranima proslediti nadležnom Ministarstvu i inspekciji za zaštitu životne sredine – kaže stručnjak iz Agencije za zaštitu od zračenja.

Kazne za neuklanjanje radioaktivnih gromobrana su do tri miliona dinara za pravno lice, kaže inspektor za zaštitu od jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja Slaviša Simić.

– Prošle nedelje istekao je petogodišnji rok za uklanjanje radioaktivnih gromobrana.

Inspekcija za zaštitu od jonizujućih zračenja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, protiv korisnika koji nisu izvršili uklanjanje izvora jonizujućih zračenja iz radioaktivnih gromobrana preduzeće zakonom propisane mere.

Te kazne kreću se i do tri miliona dinara za pravna lica. Uklanjanje se vrši uz nadzor ljudi iz Sektora za vanredne situacije.

Radioaktivni gromobrani svakako mogu biti opasni. S obzirom da su uglavnom veoma stari mogu biti nakrivljeni i onda umesto u nebo, zrače negde sa strane – kaže Simić.

On dodaje da postoji mogućnost da radioaktivnih gromobrana ima i na stambenim zgradama i da je u takvim slučajevima teže postupati jer je ovlašćeno lice skupština stanara.

Inače, postavljanje radioaktivnih gromobrana je zakonom zabranjeno još osamdesetih godina, a od 2009. godine pokrenuta je akcija njihovog uklanjanja, kada je formirana i Agencija za zaštitu od zračenja.
 
autor: Aleksandar Aca Stojković

 

              

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: