Rešava se STARA DEPONIJA u Palestini

Lokalne vesti - Ponedeljak 15.01.2018 - 11:22

Gradska uprava Vranja raspisala je javnu nabavku za izradu Idejnog projekta sanacije nesanitarne deponije u naselju Palestina u Donjem Vranju.

Usled erozije, deponija direktno decenijama zagađuje Vranjsku reku FOTO: OK Radio Usled erozije, deponija direktno decenijama zagađuje Vranjsku reku FOTO: OK Radio

Kako stoji u konkursu, Idejni projekat bi trebalo da podrazumeva postupak sanacije i remedijacije postojeće nesanitarne deponije komunalnog otpada, koja se konačno zatvara.

Gradska većnica za ekologiju Marina Đorđević kaže za OK Radio da je pokrenuta inicijativa da se ovaj višedecenijski komunalni problem grada konačno reši.

Za izradu projekta predviđena su sredstva u iznosu od dva miliona dinara koja će biti izdvojena iz gradskog fonda za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Ovo je prvi korak ka konačnom zatvaranju ove nesanitarne deponije, kaže većnica.

- Godinama se ništa nije radilo po ovom pitanju i gradsko rukovodstvo je pokrenulo inicijativu za rešavanje problema, gde je Idejni projekat prvi korak.

Projekat treba da predvidi najpre sanaciju postojećeg stanja i uređenja smetlišta do minimalnog zakonskog nivoa, zatim proračun količine otpada, proračun vremena trajanja sanacije, kao i operativni program sanacije uz upotrebu potrebne tehnologije.

Nakon sanacije, treba da se uradi i sukcesivna rekultivacija zemljišta, kao i ozelenjavanje nakon zatvaranja smetlišta
– pojašnjava Đorđevićeva.

Kako se radi o velikom komunalnom problemu i krupnom zahvatu za lokalnu zajednicu, ove godine ima para samo za izradu Idejnog projekta, a nakon toga će se gradska vlast angažovati na obezbeđivanju sredstava za realizaciju ovog projekta.

- Radićemo na tome da što pre obezbedimo sredstva iz lokalnog budžeta, ali i od domaćih i stranih donatora, a konkurisaćemo i kod resornog ministarstva – kaže Marina Đorđević.

Inače, ideja o sanaciji nesanitarnog smetlišta postoji još od vremena izgradnje sanitarne deponije „Meteris“, ali se godinama nije odmaklo dalje od razmatranja ideje.

Deponija postoji još od šezdesetih godina prošlog veka, a tamo je smeće odvoženo sve do 2002. godine.

U jesen 2016. godine vršeni su radovi na čišćenju korita Vranjske reke u naselju Palestina, ispod deponije, što je takođe deo ekološkog problema u ovom delu Vranja.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: