Sam protiv NATO

Lokalne vesti - Četvrtak 24.07.2014 - 11:04

Predsednik PUPS-a u Vranju i odbornik u lokalnoj Skupštini Gradimir Jovanović predložio je da grad tuži NATO međunarodnom Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Montaža OK Radija Montaža OK Radija

Prema Jovanovićevim rečima, uranijumske bombe imaju za posledicu povećan broj obolelih od raka na teritoriji Vranja.

– Ja sam to predložio na poslednjoj sednici Skupštine, ali ćemo sada i nešto konkretno da preduzimamo. Taj predlog je i više nego umesan i o tome ne bi trebalo da ćutimo.

Najverovatnije ćemo formirati udruženje porodica koje su nekog svog člana izgubile zbog nastupanja opake bolesti, a kao posledica osiromašenog uranijuma – kaže Jovanović.

Na pitanje kako će pred sudom dokazati da je povećan broj maligniteta posledica bombardovanja, Jovanović je uveren da dokazi postoje u Zavodu za javno zdravlje, ali i da dokazivanje neće baš ići lako.

Kako je rekao, „zbog toga su tu advokati“.

– To je jasno celom svetu, jer su takve bombe zabranjene. Korišćenje nuklearnog oružja je zabranjeno svim konvencijama i svim ratnim pravilima.

To ne treba ni dokazivati, jedino treba dokazati posledice, a čak su i one vrlo jasne svima – kaže Jovanović.

Obzirom da je Srbija bombardovana 1999. godine, nameće se pitanje zbog čega do sada PUPS nije pokrenuo ovu priču i zašto porodice ne bi tužile grad za odsustvo reakcije.

Gradimir kaže da i to nije isključena varijanta.

– U Vranju vlada jedna inertnost prema životu. Ta pitanja se ne pokreću niti se o tome razmišlja.

Nije loša ni ta forma, da porodice tuže grad za nečinjenje po ovom pitanju.

Mi smo do sada nešto razgovarali, ali do konkretnih i detaljnih zaključaka nismo došli.

Iskoristićemo iskustva i drugih sredina, kao što je Srebrenica. Neke žene su tamo dobile sporove kao majke i supruge nastradalih.

Za osiromašen uranijum neko mora da odgovara. Jesu oni bacali na Nagasaki i Hirošimu, ali su posle od Japana napravili najmoćniju silu, to je američki koncept – kaže Jovanović.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Aleksandar Stajić mišljenja je da od uspešnog sudskog spora nema ništa.

– Podržavam sve što može da bude korisno za ovaj grad, ali mislim da ova ideja neće moći da se sprovede u delo.

Prvo i osnovno je to što ne postoji pravni osnov za tako nešto, a drugo što nemamo ni jedan pokazatelj da je u Vranju zbog osiromašenog uranijuma povećan broj maligniteta u odnosu na druge gradove – kaže Stajić.

Predsednik PUPS-a smatra da bi sudski proces mogao da vodi neki advokat iz Vranja.

Kako je kazao na poslednjoj Skupštini, „od toliko advokata u skupštinskim klupama, neko može preuzeti slučaj Vranja protiv NATO-a“.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: