Samo u Srbiji: Putarina jeftinija za STRANCE

Lokalne vesti - Ponedeljak 06.03.2017 - 11:41

Vranje - Na naplatnoj rampi u Preševu, prema zvaničnom cenovniku “Puteva Srbije”, putarina za putnička vozila jeftinija je za strance nego za domaće vozače.

Zvanični cenovnik Zvanični cenovnik "Puteva Srbije" FOTO: printscreen

Prema zvaničnom cenovniku koji važi od 7. januara, domaći vozači putničkih vozila prolaz plaćaju 80 dinara, dok je za vozila iz inostranstva cena 50 eurocenti.

Dodatno olakšanje za strance je činjenica da se cena putarine u evrima obračunava po kursu Narodne banke Srbije iz novembra 2014. godine.

Tada je jedan evro vredeo 120,50 dinara, što znači da u ovom slučaju stranci putarinu plaćaju oko 60 dinara.

Objašnjenje “Puteva Srbije” je da se usklađivanje deviznog cenovnika putarine obavlja pri promeni zvaničnog srednjeg kursa evra za plus ili minus tri odsto, a poslednja ovakva promena kursa bila je 13. novembra 2014. godine.

Inače, stranci su putarinu plaćali po znatno višoj tarifi sve do 2009. godine, kada su cene izjednačene.

Do variranja u cenama dolazi zbog usklađivanja sa zvaničnim kursom Narodne banke, a zbog odredbe da se čeka pomeranje kursa za najmanje tri odsto, ispada da su stranci povlašćeniji od domaćih vozača.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: